NYHET: Løiten Taffel Aquavit var en populær akevitt på begynnelsen av 1900-tallet. Produktet forsvant fra markedet under forbudstiden og resepten gikk tapt. Nå får den «nytt liv».

Nytt liv for historisk akevitt

For snart 100 år siden forsvant Løiten Taffel Aquavit fra markedet og resepten ble sporløst borte. Nå er de edle dråpene endelig tilbake i ny utgave – etter en iherdig leteaksjon.

Løiten Taffel Aquavit var en populær akevitt på begynnelsen av 1900-tallet. Dessverre forsvant både produktet og resepten under forbudstiden mellom 1916 til 1927. Og siden har den vært borte. Nå får den heldigvis «nytt liv».

– Det hele startet med at Vinmonopolet hadde et anbud for en taffelakevitt. I våre arkiver fant vi et produkt, Løiten Taffel, som hadde passet perfekt til dette anbudet. Dessverre fant vi veldig lite info om produktet, forklarer kategorisjef for norsk akevitt hos Arcus, Romain Jourdan.

Og med det var en storstilt leteaksjon et faktum.

 

FORNØYD: Fagsjef for akevitt i Arcus, Romain Jourdan, er stolt over akevitt-nyheten.

Fant uåpnet skatt

100 ÅR: Denne gamle flasken var "eneste" spor etter det opprinnelige produktet.

– Vi satte i gang et omfattende arbeid for å finne mer informasjon. Blant annet tok vi kontakt med foreningen Løiten Aquavitens Venner (LAV), som også har gjort grundige undersøkelser for å finne den forsvunne resepten. Dessverre lyktes heller ikke de, fortsetter Jourdan.

Det foreningen derimot fant, var en uåpnet originalflaske med nettopp Løiten Taffel Aquavit, med Kristiania på etiketten. Produktet var antakelig rundt 100 år gammelt, siden det forsvant fra markedet rundt 1920.

Skaper ny historie

Dermed startet jobben med å skape et nytt produkt – inspirert av det snart 100 år gamle innholdet i flasken. Og resultatet har blitt så bra at Arcus har bestemt seg for å relansere produktet, selv om originalresepten fortsatt ikke er å oppdrive.

– Vi garanterer ikke at produktet smaker som originalen fra 1900-tallet, men det har i hvert fall gitt nytt liv til en historisk akevitt. Vi har skapt et klassisk Løiten-produkt med tydelig karvepreg, sier Jourdan stolt.

– Balansert smak

Og han er slett ikke den eneste som gleder seg over nyheten.

– Det er med stor glede vi konstaterer at en gammel klassiker fra begynnelsen av 1900-tallet nå fremstår i ny presentasjon og reseptur. Konklusjonen vår er at det er en sitruspreget, mild og frisk aquavit, hvor karve og rosmarin fremtrer i et godt balansert smaksbilde, sier Egil Vold, President i Løiten Aquavitens Venner.

Han mener produktet så åpenbart har livets rett.

– Etter vår oppfatning er dette et godt bidrag blant dagens Taffel Aquaviter. Løiten Taffel fremstår som et passende følge til fiskeretter, skalldyr og lyst kjøtt, men den kan også utmerket nytes alene, sier Vold.

PS: Lanseringsdato for Løiten Taffel Aquavit er i morgen, 1. september.

Powered by Labrador CMS