Unge nordmenn setter smak på parlamentet
![]() |
Linn Kvernberg (19) og Daniel Boye Gundersen (18) fra Croftholmen videregående skole i Telemark får prøve seg i kjøkkenet til det britiske parlamentet. Lærer Chris Rowlands er spent på hvordan de klarer seg. |
Men for de som er interessert i kjøkken og kokkekunst har parlamentet enda mer å by på. Inne i den 32.000 kvadratmeter store bygningen ligger nemlig et av Storbritannias absolutt største og mest travle kjøkkener. Her lages det 8000 matporsjoner – hver dag!
- Utrolig nervøs
Nå har 14 kokkeelever fra Croftholmen videregående skole ved Stathelle i Telemark opplevd dette unike kjøkkenet fra innsiden. I tre dager har de fått bryne seg over gryter og panner, og laget mat til Storbritannias folkevalgte.
- Jeg var utrolig nervøs i dag tidlig, men det var det heldigvis ingen grunn til. De engelske kokkene er utrolig søte og hyggelige, og kaller meg ”love”, stråler Linn Kvernberg (19).
Linn og de andre elevene fra Croftholmen har skrevet et lite stykke britisk parlamentshistorie gjennom oppholdet. Aldri før har kjøkkenet i The Palace of Westminster, som parlamentsbygningen heter på engelsk, sluppet inn utenlandske kokkeelever. At det var de norske kokkeelevene som skulle få æren, kan de takke en sta engelskmann for.
- Da vi sendte forespørselen for snart et år siden, ble vi bare avfeid. Jeg fikk beskjed om at et ikke var mulig å få til et slikt opphold. Men jeg nektet å gi meg og fortsatte å ringe. Til slutt orket de vel ikke mer mas og sa ja for å få fred, ler Chris Rowlands, som er lærer ved hotell- og næringsmiddelfaglinjen ved Croftholmen videregående skole.
Selv er Chris opprinnelig fra Newcastle-området, men har bodd i Norge i 20 år. Han syntes det var på tide å få åpnet britiske kokkekollegers øyne for de flinke, norske elevene.
- Vi har brukt hele skoleåret på å forberede oss, blant annet med ekstra engelskundervisning. I tillegg til her i parlamentet har vi også sluppet inn på Hotel Ritz. Jeg håper alt går bra, men akkurat nå er jeg fryktelig nervøs, sier Chris Rowlands.
Han kikker spent bort på Linn, som er i ferd med å dandere ørsmå canapeer med røkt skinke og engelsk sennep.
- Det som er fint, er at vi får lage ordentlige retter. De kunne jo bare satt oss til å skrelle løk og vaske poteter. Det er utrolig inspirerende å være her, jeg føler at jeg lærer dobbelt så mye som på skolen, sier Linn Kvernberg.
- Mye er nytt og annerledes i forhold til kjøkkenene i Norge. Men kjøttbollene lages heldigvis omtrent på den samme måten, sier Frankeh Colley (18). Han og de andre elevene fra Croftholmen videregåene skole har gledet seg til London-oppholdet i nesten et år.
Kjente kjøttboller
Kjøkkenet i parlamentsbygningen er delt opp i seks avdelinger. Hver dag er 85 kokker og et femtitalls kjøkkenassistenter på jobb for å lage maten som serveres i de 14 restaurantene i palasset. Mye mat må til for å mette de rundt 3000 ansatte, folkevalgte og besøkende som hver dag oppholder seg i parlamentet.
- Kjøkkenet er så stort at vi faktisk går oss vill. Og mye er annerledes i forhold til det vi er vant til. Men heldigvis lages kjøttbollene omtrent som hjemme, smiler Frankeh Colley (18).
Med raske bevegelser ruller han sammen de små bollene av kjøttdeig og legger dem i et stålfat. Tidligere på dagen har Frankeh fått marinere andebryst og lage spansk omelett.
- Det morsomste med kokkeyrket er at det alltid er noe nytt å lære. Og jeg har vært glad i å lage mat helt siden jeg var liten, sier Frankeh.
- Flinke i engelsk
Elevene er nå snart ferdige med den to-årige utdanningen ved Croftholmen. Før de kan ta fagbrevet, venter to år som lærlinger. Kanskje kan oppholdet i London hjelpe dem videre i kokkeyrket.
- Selv om vi bare er her noen dager, lærer vi utrolig mye. De engelske kokkene har en veldig profesjonell innstilling, samtidig som de kan fleipe og ha det gøy. Jeg tror mange norske kjøkken kan lære av det gode arbeidsmiljøet her, mener Daniel Boye Gundersen (18).
Han har tatt plass i konditoravdelingen, og er i ferd med å pynte et fat med dessertkaker. Han forteller at han var mest spent på hvordan det ville gå å snakke engelsk hele dagen, men overkonditoren beroliger ham.
- Jeg synes de norske elevene snakker utrolig bra engelsk. Det betyr at vi kan behandle dem akkurat som de britiske kokkeelevene som av og til har praksis her. Vi prøver å gi elevene mye ansvar, og gi dem også litt vanskelige oppgaver, sier Dominique Ashford.
- Veldig motiverende
Lærer Chris Rowlands er svært takknemlig for at oppholdet til slutt lot seg ordne. Han forteller at turen har betydd mye for læringsmiljøet gjennom hele skoleåret.
- Egentlig skulle bare elevene med minst fravær få dra. Men da vi kom til jul var det ingen i klassen som hadde fravær overhodet, jeg har aldri vært borte i maken. Det er tydelig at utsiktene til turen har vært motiverende, sier Chris Rowlands.
Nå håper han at et London-opphold kan bli et fast innslag ved hotell- og næringsmiddelfaglinjen på Croftholmen. Og kjøkkensjefen ved det britiske parlamentet åpner døren på gløtt.
- Kokkeyrket blir mer og mer internasjonalt, og erfaring på tvers av landegrensene er viktig. Kanskje kan de ta med seg noe av de de har lært om britisk kokkekunst tilbake til Norge. Såvidt jeg vet har det aldri før vært utenlandske kokkeelever i parlamentet, men dette gjør vi gjerne igjen, sier kjøkkensjef Laurence Colmer.