Med rustfritt stål i designet

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

I 60 år var Intra på trønderske hender, i 2007 ble den solgt til spanske Teka Industrial. Men fortsatt er det skandinavisk design som kjennetegner produktene som produseres ved Intra sine fabrikker i Skandinavia.

Intra er en designbedrift med spesialkompetanse på rustfritt stål. De produserer og utvikler produkter for kjøkken og det offentlige sanitærrom. Siden 2007 er Intra en del av det internasjonale industrikonsernet Teka Industrial AS, en av Europas største produsenter av kjøkkenvasker og 

hvitevarer. Det hele startet imidlertid en dag i 1947 med et firma som solgte byggeartikler, etterspørselen etter krigen var stor og varene få. Bedriften befant seg den gang på Buran i Trondheim og vokste seg sakte men sikkert større. På 60-tallet startet en med å helpresse vaskekar i rustfritt stål, og siden har mer en millioner vaskekar med varemerke Intra blitt installert i norske hjem. På 70-tallet endret også firmaet navnet til Intra. På 80-tallet skjedde det største endringene som la grunnlaget for den moderne designbedriften Intra, først flyttet de til Storsand i Malvik. Et større bygg måtte til for å utvide produksjonen. I dag har fabrikken utenfor Trondheim nærmere 80 ansatte, mens i Intra-gruppen er det om lag 200. Intra gruppen omsatte for om lag 250 millioner kroner i 2009.

 

Skandinavisk design

– Det store kvantespranget for Intra kom da vi besluttet å knytte til oss profesjonelle industridesignere Det førte til at vi ble lagt merke til også utenfor landet. Med designsatsingen kom også utmerkelsene på løpende bånd. I 1985 fikk Intra første gang merket for God Norsk Design, to år senere ble vi årets designbedrift i Norge.

Vi har også flere produktserier innfor både kjøkkenvansker og sanitærutstyr i rustfritt stål som harfått designpriser. Skandinavisk design er kjent for å kombinere ren eleganse med strenge krav til kvalitet og funksjon. Designet kjennetegnes av enkle linjer, materialer av høy kvalitet og med de små, avgjørende detaljene en lærer å sette pris på etter mange års bruk. Vi kjøpte samtidig opp fabrikker som produserte kjøkkenvasker både i Danmark og Sverige, forteller markedsdirektør Tryggve Skogrand i Intra-gruppen, som ble dannet med oppkjøpet av de to selskapene Juvel i Danmark og Gustavsberg sin kjøkkenvaskfabrikk i Sverige.

– Profesjonell design er et viktig våpen i kampen mot importprodukter fra lavkostnad. Skandinavisk produksjon, for så vidt også europeisk kan aldri konkurrere på pris. Derfor er det viktig at vi perfeksjonerer oss på det vi har forutsetninger for å være gode på, som profesjonell design som ikke bare er kosmetisk samt nærhet til markedet med udiskutabel kvalitet. Jeg er også forbauset over at miljøaspektet ikke er kommet sterkere fram i diskusjonen om hvor vi tar produktene fra. Vi snakker om kortreist mat, men  hva med kortreiste produkter?, spør han.

 

Skogrand mener at det i byggebransjen har laveste pris ridd som en mare gjennom mange år. Med totalentreprise har spørsmålet om kvalitet og levetidskostnader vært nærmest fraværende, men han ser at det nå begynner å snu. Det er for mange bygg fra 60-tallet og utover som nå blir revet fordi de har en gjennomgående dårlig kvalitet som det ikke lønner seg å renovere.

– Vi ser dette daglig nå. Selv om rustfritt stål i offentlig sanitærrom er uslåelig på levetid, hygiene og gjenvinning, og selv om investeringene betaler seg på noen år velges det fortsatt materialer som etter få år belaster vedlikelikeholdskostnadene vesenlig, fastslår Skogrand.

 

Større muligheter

Markedsdirektøren mener at det var riktig av de tidligere eierne  å selge bedriften til det spanske Teka Industrial som er et internasjonalt industrikonsern med virksomhet i 125 land, og en historie fra 1924. Teka har et spenn av produkter til sanitær, kjøkken, hvitevarer, stålcontainere og elektronikk.

– Konkurransen er beinhard og jeg er redd for at vi ikke hadde klart oss uten at vi ble en del av et internasjonalt selskap. Nå får Intra, som en del av Teka, et større distribusjonsnett, mens Teka kommer inn på det skandinaviske markedet, fastslår markedsdirektøren som en del av begrunnelsen for at Intra ble solgt for tre år siden. Han sier også at Intra ble for små i forhold til konkurrenter, leverandører og kunder. Skogrand forsikrer at kvalitet og design fremdeles er helt avgjørende for Intra og Teka.

 

Ulik kulturer

Det er først og fremst vaskekar og kjøkkenvasker Intra er kjent for. Markedsdirektøren forteller at etter at de hadde kjøpt opp de svenske og danske fabrikkene som produserte kjøkkenvasker, så de hvor ulike de skandinaviske kjøkkenvask-kulturene var.

– Det er utrolig at vi her i Skandinavia er så forskjellige når det gjelder kjøkkenvasker, smiler han, og beretter videre at Norge er mest kontinentale, mens danskene foretrekker en større enkel kum. Svenskenes kjøkkenvask likner mer på den som vi hadde i Norge på 60-tallet, forteller Skogrand som en liten kuriositet.

 

 

Design på sanitærrommet

Han understreker at det ikke bare er kjøkkenvasker som produseres ved Intra. Intra har også i mange år levert kjøkkenkummer til storkjøkken samt at de har utviklet et komplett program av produkter til offentlige sanitærrom.

– På sanitærrom har vi de siste årene vært innovative og utviklet nye produkter. Blant annet en urinal uten vann, som vi har solgt over hele verden. Designet på urinalen er også utviklet mye de siste årene. Den største endringen skjedde da vi leste i et tidsskrift at daværende statsråd Gudmund Hernes ble litt oppgitt over hvor upraktisk urinalene kunne være.  Denne artikkelen fikk oss faktisk til å redesigne urinalene slik at de ble langt mer praksis i bruk. Som en kuriositet kan vi fortelle at Intras urinaler i snart 10 år har vært installert i garderoben hos de kjente fotballspillerne i Real Madrid. Ja, ikke bare der, men som sagt verden over. Også her hjemme har en oppdaget at det lønner seg i å investere i produkter hvor en har minimalt med vedlikeholdskostnader. Rustfritt stål krever lite vedlikehold. De siste årene har vi levert sanitærprodukter i rustfritt stål til flere prestisjebygg, blant annet til Oslo Rådhus, Operaen i København, Farris Bad i Larvik, Oslo bussterminal, og til Oslo Sentralbanestasjon. Vi leverte servanter til toalettene til Oslo Lufthavn Gardermoen i 1997 og ved utvidelse av flyplassen har vi nå fått ny kontakt på nye leveranser, forteller Skogrand som mener det borger for at både kvalitet, design og vedlikeholdskostnader er viktige i det totale regnskapet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
I 60 år var Intra på trønderske hender, i tre år har de nå vært en del av det internasjonale selskapet Teka Industrial. Markedsdirektør Tryggve Skogrand, mener salget det var riktig for å sikre selskapet fremtidig drift.