Erling Sunndal norgesmester i kokkekunst
![]() |
Norgesmester Erling Sunndal, her flankert av sølvvinner Bjørn Cameron Alexander og bronsevinner Kari Innerå. |
Tittelforsvareren fra 2004, Bjørn Cameron Alexander, klarte neste å gjenta bragden fra i fjor. Men i år måtte han ta til takke med sølvplass i den 12 mann og kvinner store finalen.
Alexander er oppvokst i Drøbak. Som den nyslåtte norgesmesteren jobber han også til daglig som kjøkkensjef ved Flavours i Oslo. Dermed kan Flavours skryte av å ha norgesmestrene fra de to siste årene, samt landets to beste kokker av året, i sine rekker. Alexanders medhjelper under konkurransen var Åse Bjerkvik.
På tredjeplass kom Kari Innerå. Hun jobber ved Gastronomisk Institutt i Stavanger. Innerå hadde med seg Monica Volle som medhjelper.
Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyen på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.
Dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Sven Erik Renaa, Steffen Engelhard, Gissur Gudmundsson, Trond Moi, Stian Haugnes, Johan Slettvåg Hoel og Sigmund Hansen. I tillegg hart Steinar Lindstrøm bidratt med sin komtenase.
- Nivået i år har vært høyt. Egentlig blir det høyere for hvert år, og det blir i realiteten vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere, og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.
Finalistene under årets NM ble tatt ut blant 42 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
Her er menyen som Erling Sunndal serverte, og som sikret han NM-tittelen 2005:
Forrett: Sitrusbakt Reinsdyr.
Forrett: Sitrusbakt Reinsdyr
Garnert med lettristede pistajnøtter. Krydret sandwich med lettrøkt reinsdyrtunge, eplemarmelade, syltet aubergine og andeleversmør. Pannestekte artiskokker, eplenoisette og sauce tranche med pistasj.
Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks
![]() |
Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks. |
Dessert: Karamelliserte arme riddere
![]() |
Dessert: Karamelliserte arme riddere. |
Også i år ble NM i kokkekunst arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund. NM-konkurransen gikk over to dager, torsdag 25. og fredag 26. august
(Kilde / Alle foto: Matfestivalen)