Erling Sunndal norgesmester i kokkekunst

Publisert Sist oppdatert

Norgesmester Erling Sunndal, her flankert av sølvvinner Bjørn Cameron Alexander og bronsevinner Kari Innerå.

Erling Sunndal, som opprinnelig kommer fra Herøy i Møre og Romsdal, jobber til daglig som kjøkkensjef ved Flavours i Oslo. Han har også tidligere vært norgesmester, tilbake i 2000 Sunndals medhjelper under NM-finalen var Sjur Heggem.

Tittelforsvareren fra 2004, Bjørn Cameron Alexander, klarte neste å gjenta bragden fra i fjor. Men i år måtte han ta til takke med sølvplass i den 12 mann og kvinner store finalen.

Alexander er oppvokst i Drøbak. Som den nyslåtte norgesmesteren jobber han også til daglig som kjøkkensjef ved Flavours i Oslo. Dermed kan Flavours skryte av å ha norgesmestrene fra de to siste årene, samt landets to beste kokker av året, i sine rekker. Alexanders medhjelper under konkurransen var Åse Bjerkvik.

På tredjeplass kom Kari Innerå. Hun jobber ved Gastronomisk Institutt i Stavanger. Innerå hadde med seg Monica Volle som medhjelper.

Vanskelig for dommerne

Dommerne bedømte den treretters finalemenyen på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.

Dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Sven Erik Renaa, Steffen Engelhard, Gissur Gudmundsson, Trond Moi, Stian Haugnes, Johan Slettvåg Hoel og Sigmund Hansen. I tillegg hart Steinar Lindstrøm bidratt med sin komtenase.

- Nivået i år har vært høyt. Egentlig blir det høyere for hvert år, og det blir i realiteten vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere, og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.

Finalistene under årets NM ble tatt ut blant 42 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:

Jørn Andrè Dahl, kjøkkensjef ved Nannestad VGS.
Siv Hilde Lillehaug, kokk ved Finnholmen Brygge i Henningsvær.
Anders Isager, kokk ved Bølgen & Moi i Stavanger.
Jens Tore Ø. Mandal, kokk ved Rica Nidelven i Trondheim.
Anders Jørgensen, kokk ved Restaurant Victor I Oslo.
Geir Magnus Svae, kjøkkensjef ved Tyrifjorden Hotell i Vikersund.
Anders Sjøblom, kjøkkensjef ved Restaurant Ylajali i Oslo.
Willy Solvang, kjøkkensjef ved Aak hotell.
Tommy R. Raanti, kjøkkensjef Timbuktu Bar & Restaurant i Stavanger.
 

Vinnermenyen

Her er menyen som Erling Sunndal serverte, og som sikret han NM-tittelen 2005:

Forrett: Sitrusbakt Reinsdyr.

Forrett: Sitrusbakt Reinsdyr

Garnert med lettristede pistajnøtter. Krydret sandwich med lettrøkt reinsdyrtunge, eplemarmelade, syltet aubergine og andeleversmør. Pannestekte artiskokker, eplenoisette og sauce tranche med pistasj.

Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks

Hovedrett: Lettstekt sukkersaltet laks.

Servert med en lun salat med rødbeter, pepperot og sprø svor, toppet med jordskokk sabayonne. Syrlig kål i sprø bonbon med brassert svineribbe, glaserte rotfrukter og rød sjalottløk. Ravioli av gnochi fylt med spinat og ricotta, pepper-sennepsauce

Dessert: Karamelliserte arme riddere

Servert med risflan, smakt til med pasjonsfrukt og lun banan.

Dessert: Karamelliserte arme riddere.

Duo av kesam-sjokoladechiboust og halvfrossen appelsincrem, dandert med banan og limesorbet, lett karamellisert pasjonsfrukt og vaniljesirup

Også i år ble NM i kokkekunst arrangert i forbindelse med Den Norske Matfestivalen i Ålesund. NM-konkurransen gikk over to dager, torsdag 25. og fredag 26. august

(Kilde / Alle foto: Matfestivalen)

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS