- Skjer ting fortsatt

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ønsker å tro, men jeg skulle jo gjerne ha opplevd noe sjøl, sier hun, og legger til at hun også har overnattet der uten verken å se eller høre noe spesielt.

Men hun trekker ikke andres opplevelser i tvil. Noen av dem hun har intervjuet i forbindelse med arbeidet med boka ”Trudvang – gjennom 126 år”, forteller om overnaturlige ting de har opplevd på hotellet. Og Iversen føler at historiene er troverdige – selv om hun selv tydeligvis har en jordnær holdning til det hele. En av de ansatte skal ha følt at en kraft holdt henne nede i senga i flere timer, uten mulighet til å røre på seg. En annen skal ha blitt truffet av et usynlig ”piskesmell”, som resulterte i et sår på halsen. En entreprenør som overnattet der, kom dagen etter og klagde på festing og bråk på rommet over. De ansatte valgte å beklage bråket i stedet for å fortelle ham at han var den eneste som bodde på den fløyen. En streng, eldre dame i gammeldagse klær er også blant skikkelsene som har dukket opp.

– Folk hører og ser ting der nå også, så jeg tror det skjer ting der enda, sier hun.

Iversen legger heller ikke skjul på at hun synes stemningen på stedet er helt spesiell – særlig i den gamle fløyen.

Ble hekta

Grunnen til at hun satte i gang det omfattende arbeidet som tok henne et og et halvt år, var at hun var styremedlem i Mental Helse.

– Vi hadde styremøtene våre i kjelleren på Trudvang, og begynte å diskutere hva som hadde skjedd der før. Jeg begynte å undersøke litt, og ble helt hekta. Så ballet det på seg, og til slutt klarte jeg ikke å legge fra meg arbeidet, forteller hun.

Historien om Trudvang har ikke vært samlet før, og innsatsen er blitt belønnet med mye skryt. Men det var en omfattende jobb – hun har fått tak i både gamle bilder, dokumenter, avisutklipp og mye fakta og historie, først og fremst fra privatpersoner. I tillegg har hun intervjuet flere av dem som har hatt tilknytning til Trudvang. Blant annet noen av barna som var der mens det var barnehjem for tuberkulosetruede barn. Noen av historiene er veldig tøffe, og selv så mange år etter var det ikke bare lett å få personene til å snakke.

– Det sterkeste var nok disse historiene fra barnehjemstida, særlig om den lille jenta som blant annet ble stengt inne i et kott. Det var en gripende historie, forteller Iversen om intervjuet med en av kvinnene som fortsatt var tydelig preget av de vonde barndomsopplevelsene.

- Rart hvis de bare reiste

Iversen ble også hentet inn som ekspertise da TV Norge-programmet ”Jakten på den 6. sansen” inntok hotellet med sine klarsynte før jul i fjor.

– Det var kjempegøy. Det var særlig en av deltakerne som stakk seg frem, og fortalte om små detaljer som hun umulig kunne vite fra før, forteller hun.

I programmet blir også nazistene nevnt. Men disse har Iversen funnet lite stoff om.

– Ryktet sier at de ombestemte seg og ikke ville bruke Trudvang allikevel. Men personlig synes jeg det er underlig om de bare reiste igjen. Det har en perfekt beliggenhet, og måtte være et perfekt sted for dem. Så det er rart hvis ikke de brukte det, sier hun.

Forfatteren er nå i gang med et nytt bokprosjekt, ved siden av en 50 % stilling som legesekretær.

– Men dette er noe helt annet, denne gangen skriver jeg en kriminalroman, sier hun.

Thumbnail Image: