Gjester til sykehus

Publisert Sist oppdatert

Tallet på syke har passerte 70 etter en særdeles dramatisk lørdag kveld og natt på Clarion Hotell Gardermoen, melder EidsvollUllensaker Blad.

Til nå er 32 personer innlagt på sykehus mens over 40 holdes under observasjon på hotellet med symptomer på matforgiftning. På det meste stod ni ambulanser i kø utenfor hotellet for å frakte syke hotellgjester til forskjellige sykehus på Østlandet

Broparten av de syke er gjester fra Norges Diabetesforbund som var samlet på konferansehotellet for å feire organisasjonens 60-årsdag. ,Søndag morgen ,informerte hotellet om at også andre gjester ,var blitt syke.

MISTENKER LUNSJEN
Alle de syke har symptomer på matforgiftning. Ingen skal til nå ha blitt alvorlig syke, og tallet på nye tilfeller ha begynt å synke.

- Den siste fra vår gruppe ble lagt inn i 4-5-tida. Ser ut til at antallet nye tilfeller synker drastisk, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til Dagbladet.no.

Forbundet besluttet å avlyse resten av Diabeteskonferansen 2008 som skulle pågått frem til etter lunsjtid søndag. Det var etter lunsjen på lørdag at stadig flere av de omlag 230 konferansedeltagerne begynte å føle seg uvel.

- Vi så tegninga ganske fort, etterhvert som flere ble syke. Vi har tre leger med oss, og disse vurderte at alle med diabetes 1 og matforgiftning skulle legges inn på sykehus.

VASKET NED KJØKKENET
I påvente av prøveresultatene har hotellet i samråd med mattilsynet fjernet, pakket ned og sikret all mat og tilbehør og fjernet dette fra kjøkkenet. Kjøkkenet er vasket ned og desinfisert.

- Vi var i kontakt med hotellet i natt, og jeg skal selv dit i løpet av ettermiddagen. Maten blir tatt vare på for analyse. Alt som tilberedes på kjøkkenet nå skal være nye varer som ikke har vært i kontakt med de gamle, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynet på Romerike.

På generelt grunnlag sier hun at det kan være flere kilder til en eventuell matforgiftning. Det viktigste for å unngå dette er gode kjøkkenrutiner.

- Clarion Hotell Gardermoen har ikke utmerket seg i noen spesiell negativ retning under våre inspeksjoner, sier hun til Dagbladet.no.

KRISEBEMANNING
Hotelldirektør Rajko Mink sier til Dagbladet.no at hotellet gjør det de kan for sine gjester.

- Vi har ekstra krisebemanning for å takle situasjonen. Mens det lokale helsevesenet og legevakten har ansvaret for de som er syke, vil vi ta vare på alle de gjestene som trenger det. Samtidig har vi bedt alle våre gjester fylle ut et skjema for å kartlegge hva de har spist og drukket. Men foreløpig har vi ikke sett noe som gir en klar indikasjon på hva som har forårsaket dette.

Han bekrefter at hotellet har frosset ned all mat og rester fra i går, og foretatt nedvasking og desinfisering av kjøkken og redskaper.

- Dette er selvfølgelig forferdelig for oss og hotellets omdømme, men det kan vi ikke tenke på nå. Nå må vi først og fremst tenke på gjestene, og finne ut hva som har skjedd, sier han.

Han sier hotellet hadde omlag 300 gjester i helgen. De fleste fikk servert det samme koldtbordet som konferansedeltagerne i diabetesforbundet ble servert.

Thumbnail Image: