NM i maskinoppvask

Publisert Sist oppdatert

Denne konkurransen ble første gang arrangert under Storhusholdningsmessen på Lillestrøm i 2006 i regi av blant annet Bransjeforeningen for Storkjøkkenleverandører i Norge, BFSN. Til konkurransen i 2009 blir deltakerne kvalifisert til uttakking ved å delta på hygienekurs som avholdes over hele landet. Disse kursene blir arrangert av hovedarrangørene Ecolab, Lubeco og Lilleborg.

For å bidra til bedre kunnskaper om maskinoppvask og for å løfte oppvaskerens og oppvaskanleggets anseelse tilbys kurs i maskinoppvask og hygiene i oppvaskrommet.

Kurset er tilrettelagt for alle som arbeider i eller leder arbeidet i oppvasken hos profesjonelle brukersteder.

Kursinnhold

Det første som skjer er en gjennomgang av ”Planløsning av et oppvaskanlegg”. Deretter følger deltagerne oppvaskgodsets gang gjennom anlegget.

Når det kommer til arbeid på uren side tar kurset for seg inntransport og rydding, avskraping og avfallsbehandling, samt stabling i kurv og forvask og forspylig.

Som kursdeltaker får du også kjennskap til de ulike typene oppvaskmaskiner og deres viktigste funksjoner. Her blir det gjennomgang av klargjøring for bruk, temperaturer og trykk, vaske og skyllearmer/dyser samt rengjøring og daglig pass av maskinen.

Så over til arbeid på ren side; Her blir det en visuell vurdering av resultat, kursdeltakerne skal også ha gjennomgang temaene prøvetaking og stabling og lagring av rent gods.

I tillegg får du sett nærmere på skillet mellom ren og uren side, samt en grundig gjennomgang av krav og behov for håndvask og personlig hygiene. Har du gjennomgått og bestått dette kurset kan det være deg som blir plukket ut til å få delta på NM i Maskinoppvask 2009.

Opp og fram

– Det er spesielt viktig at fagfelt som i det daglige lever mer eller mindre i det skjulte, hentes fram i dagslyset og får sin fortjente oppmerksomhet. Derfor er det allerede klart for NM i maskinoppvask, og det arbeides intensivt med å få til et NM i sengeoppredning, forteller messegeneral for Smak09, Trond Andersen. Smak09 blir arena for dette arrangementet – i tillegg til alle de andre konkurransene som skal gå av stabelen under de hektiske dagene på Lillestrøm.

Det første Norgesmesterskapet i maskinoppvask ble arrangert under 4 MESSER i 2006. Bakgrunnen for arrangementet var et ønske om å sette fokus på og forbedre hygienen generelt og maskinoppvask spesielt. Ønsket var å fremheve viktigheten av oppvaskfunksjonen, og nødvendigheten av fagkunnskap og prosessforståelse for å oppnå et godt hygienisk resultat. Man har fokus på hygiene på selve kjøkkenet hvor maten lages, men man ønsket også å sette oppvasken og oppvaskrommet i fokus og løfte oppvaskerens anseelse. Arrangementet ble den gang en stor suksess.

Etter en lang uttakingsprosess over hele landet, og konkurranser over 4 dager i Lillestrøm var det til slutt Viknaraja Sithamparajah fra Soria Moria Konferansesenter i Oslo som stakk av med seieren. Så får vi se om han stiller for å forsvare NM-tittelen i konkurransen på Smak09.

 

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS