Fokus på flekken

Publisert Sist oppdatert

Det kommer stadig nye vaskemetoder og vaskemidler på markedet. Dette er med på å gjøre hverdagen enklere for dem som står for det daglige renholdet. Hvis ny viten og teknologi gir oss overflater med nye og vaskevennlige egenskaper, sparer det tid, og tid er som kjent penger. Det samme gjør seg gjeldende i forhold til hygiene og slitasjeskader hos dem som utfører renholdet.

Nano til rengjøring

Bildet viser hvordan dråpene på venstre side flyter ut og deker et større område av flisen. Høyre side er nano-behandlet og viser hvordan dråpene perler og har minimal kontakt med overflaten. Dermed vil dråpene lettere renne av, overflatn tørke opp og forbli ren.

Du har kanskje hørt om selvvaskende vinduer? En nyhet for god til å være sann, vil du kanskje si. Den samme teknologien kan tas i bruk på de fleste overflater. Nano er benevnelsen på en måleenhet som gir selv et hårstrå gigantisk tykkelse.
- Produktet vi fører er vannbasert og diffusjonsåpent, forklarer Roger Andersen fra Modum Såpe Engros AS. Dette er en viktig forskjell i fra andre type forseglingsprodukter. Dette betyr f. eks. at en Nanobehandlet murfasade tillater at fuktighet innenfra, slipper ut!

Firmaet har testet og forsket på nano og har vært et av de første norske firmaene som har drevet med denne teknologien innen renhold.
- Vi har tatt inn forskjellige nano produkter fra forskjellige produsenter og testet egenskapen til hvert produkt over år, sier Andersen.

- På bakgrunn av disse testresultatene har vi selv kunnet bestemme hvilken produsent vi mener har det beste produkt. Andersen forteller om lignende nitid testing på alle produkter firmaet tar inn.

Nano er et ord som kommer fra Gresk, og det betyr dverg. Det beskriver noe som er så smått at det ikke kan forstås utfra våre kjente måleenheter. En nanometer er en milliontedels millimeter. Nano teknologi er ennå et ganske ukjent begrep, ikke mer enn ca 2% av oss kjenner begrepet.

Nano på overflaten

Nano-konseptet består i at det ”tetter” og jevner ut porene i en overflate. Selv en bordplate eller en hard glassoverflate vil være ruglete og ha små ujevnheter hvis man betrakter den gjennom et mikroskop. Nano produktet tetter porene i overflaten slik at ingenting klarer å feste seg der. Skitt som sitter på en overflate gir bedre grobunn og feste for enda mer skitt. Det betyr mer vask og mer jobb. På en nano-behandlet overflate vil ikke skitt og smuss feste seg, samt at behandlingen hemmer bakterievekst siden bakteriene ikke får noe grunnlag å feste seg til.

Andersen tipper at nano kommer til å bli stort, selv om det altså bare er i oppstartfasen ennå.

Nano-behandling egner seg ypperlig til for eksempel glass, speil, baderom og kjøkken. Det har også vært gjort forsøk med nanobehandling av tekstiler. Et område mange vil ha ekstra nytte av nanobehandling, er der man har kalkholdig vann. Alle som utfører renhold av dusjer etc. med mye kalk, vet hvor utfordrende dette kan være.

Med nano vil ikke kalken, og dermed annen smuss feste seg som før, renholdet blir både enklere og lettere! I tillegg betyr det mindre bruk av midler, og ikke minst reduksjon / stopp av spesialmidler, ofte merkepliktige!

Selve påføringsprosessen er tredelt, først en grundig vask og fettfjerning på den overflaten man ønsker å behandle, dernest sprayer man på at tynt lag rensemiddel før selve nano-behandlingen. Når dette har tørket sprutes et tynt lag nano-forsegling på overflaten. Dette jobbes inn på små områder av gangen og herdes før en siste påføring. Det er viktig å bruke lite av middelet, i de tilfellene hvor behandlingen fungerer dårlig er det som oftest påført for mye middel.

UV-behandlede gulv

Ved vanlig polish opplever man ofte at overflaten blir tung og jobbe med etter en tid. Overflaten sprekker opp og gulvene blir stygge. En ny omstendelig polering må til med påfølgende herding som gjerne kan ta opptil et døgn. Nå finnes nye metoder for polish. Et medium påføres gulvet og herdes ved hjelp av UV-stråler. Gulvet herdes umiddelbart og overflaten forblir hard over meget lang tid.

- Med denne metoden beholder gulvet høyglansen, uten bruk av High Speed glansemaskin, i ekstrem lang tid. Gulvet i Interoptik butikken på bildet ble behandlet i Juni 2003!
- Som for polish vil holdbarheten variere avhengig av bruk, beliggenhet og slitasje.

Men uansett vil et UV-behandlet gulv gi kunden et gulv som skiller seg positivt fra andre behandlingsformer oppsummert slik, avslutter Roger Andersen i Modum Såpe Engros AS:

- Ekstrem slitestyrke.
- Minimalt vedlikehold.
- Spesiell glans med dybde, og fremheving av beleggets farger.
- Ingen herdetid, klart til bruk sekunder etter UV-herding.
- Lettere å holde rent.
- Mindre bruk av rengjøringsmidler.
= Sparte kostnader.


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS