Ei gullstjerne blir til…

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

I flere måneder har mellom 15-20 blikkenslagere fra Mesterblikk Trondheim jobbet med å legge gullstjerna til det nye Clarion Hotel & Congress. Hotellet med gullstjerna blir et bygg som verken trøndere eller nordmenn har sett maken til. 

Og ja, den særegne arkitekturen blir nok lagt merke til, både fra sjøen og fra sentrum av Trondheim. Hotellet åpner i april og blir det ett av de største kongresshotellene i Norden.

Hotellet er delt opp i fire bygningskropper samt en kongresshall. De fire blokkene blir bundet sammen av gullstjernetaket – Nordic Royal som er en blanding av 50 prosent aluminium og 50 prosent kobber. En legering som brukes både i den svenske tikrona og i euroen. Metallruller på 250 kilo blir heist opp på taket og blir stanset ut i en spesialmaskin til ferdige takplater. I løpet av en arbeidsdag klarer blikkenslagerne å legge 50 kvadratmeter med Nordic Royal. Stjernetaket bæres av fagverkstålkonstruksjon utført i stål. Over fagverket ligger det en TRP-plater i stål som underlag for oppbyggingen av en 300 millimeter med isolert takkonstruksjon. Over isolasjonen kommer det en tekkemembran og en finerplate som underlag for båndtekkingen med Nordic Royal – gulltaket.

 

- Det er ingen tvil om at konstruksjonen av taket er komplisert og er en av våre største utfordringer med byggingen av hotellet. Taket er veldig spesielt og så vidt jeg vet er det vel få som har sett maken. Det er mange vinkler og sprang på taket og det gjør det hele mer komplekst. Med dyktige taktekkere ser det nå ut til at dette går bra, konstaterer prosjektsjef Frode Berg i Skanska, som har totalentreprisen på bygget til en sum av 600 millioner kroner.

Han setter stor pris på været i byen denne høsten og vinteren, med en mild høst har taktekkerne kunnet jobbe godt på taket. Noen stormer har riktignok ført dem ned fra taket, men prosjektsjefen er glad for at snøen kom seint denne vinteren.

 

Det tok sin tid…

Historien om det nye kongresshotellet startet allerede i 2007. Noen tenkte tanken om at byen trengte et stort kongresshotell og at Brattøra var stedet for å bygge et slikt hotell. Og når en først tenker store tanker, så viste det seg etter hvert at tankene ble litt for store. Skanska vant totalentreprisekonkurransen for hotellet i 2007, men fant fort ut at prosjektet ble for lite lønnsomt og med for dårlig inntjening for byggherren. I en samspillprosess mellom Skanska og Realinvest ble ideen med hotellet videreført og prosjektet ble omarbeidet. Logistikken i bygget ble endret og gruppen klarte til slutt å få lønnsomhet i prosjektet. Deretter kom finanskrise, som førte til at bankene stengte utlånsdøra. Men så kom byens store ”colonialmajor” Odd Reitan og hans  E. C. Dahls Eiendom på banen. E. C. Dahls Eiendom AS er som Realinvest AS et eiendomsfirma med stor aktivitet i Trondheim. Sammen dannet partene Star Property AS, med en eierandel på 50 prosent hver, som står som byggherre av hotellet. Dette løsnet finansieringen i prosjektet noe som førte til at byggingen kunne starte og kontrakt undertegnet i desember 2009 med Skanska som totalentreprenør.  Første spadetak i februar 2010. Leietaker og driver er Nordic Choice Hotels. Arkitekt er Space Group.

 

Nordens største

Hotellet blir ett av Nordens største kongresshotell med en plenumssal på 1400 kvadratmeter, med 1000 i skoleoppsett, 1800 i kino, samt at 2500 publikummere kan oppleve en konsert. Den store  kongressalene kan omgjøres til sju mindre møterom. I foajéen er det utstillingsareal på over 1000 kvadratmeter. Hele hotellet har i alt 21 møterom. 400 rom, med både enkeltrom, dobbeltrom, superior og deluxe, samt fire suiter i åttende etasje. I niende etasje blir det et barområde, som har fått tittelen Sky-bar som har en terrasse på hele 190 kvadratmeter. Her blir utsikten mot Trondhjemsfjorden, Munkholmen og Fosenalpene unik. Taket på inngangspartiet er også en del av gullstjerna, innenfor blir det et stort resepsjons- og vrimmelområde med restaurant og kjøkken. Her kan en også nye utsikten opp mot øverste etasje og nyte ”stjernehimmelen”.

 

En million timeverk

- Det er et stort prosjekt for oss, jeg har regnet med at vi kommer til å bruke om lag en million timeverk på bygget. Om lag 260 arbeidere har det siste året hatt sitt daglige virke på bygget.  Ferdigstillelse av prosjektet er 26. april 2012 og byggetiden har vært 28 måneder. Da er det utrolig tilfredsstillende å fortelle at vi hittil ikke har hatt skader med fravær på verken våre egne ansatte eller underentreprenørene. Vi har hatt noe småtteri som en vrikket fot, klem av en finger og kuttskade i en finger. Jeg er utrolig stolt og glad for å være sjef for dette, men også litt vemodig at det snart er over. Vi har bygd opp et utrolig god team som har klart å sette trønderhovedstaden på kongresskartet, sier sjefen Frode Berg som har vært med å utvikle prosjektet siden 2007.

 

Han forteller at det ikke bare er gullstjernetaket som er spesielt på dette bygget. Fasaden på hotellet er i hvitt glass med piksellert silketrykk samt at kledningen på kongressalen er spesialdesignet i svart aluminium med trekanter som er stanset ut i et velordnet system for å oppnå en bølgeliknende mønster som man kan forestille bølgene i Trondhjemsfjorden. Hotellet ligger på Brattøra som nå utvikles til en sentrumsnær bydel hvor det allerede finnes mye av byens næringsliv. Som nærmeste nabo får hotellet Rockheim, det nasjonale senter for pop og rock og Pirbadet, et av landets største badeland. I underetasjen er det 300 parkeringsplasser med direkte adkomst til hotellet.

 

Lavenergibygg

- Hotellet står faktisk på 24000 meter betongpæler. Nærheten til sjøen gjør at vi kan bruke sjøvann som pumpes opp til både varme og kjøling av bygget. Det er investert om lag 20 millioner kroner for å få et godt og miljøvennlig lavenergibygg i klasse A. Vi har fått støtte fra Enova på litt over tre millioner kroner. Her er det beste kvaliteter brukt med energiglass i vinduer, økt isolasjonstykkelse i yttervegger. Isolasjon i tak og vegger er økt for å oppnå energiklasse A. Tekniske anlegg i prosjektet er også oppgradert for å oppnå kravene til energiklasse A. Dette er det første i hotellet i verden som får energimerke A og blir et miljøbygg i markedet, fastslår Frode Berg.

Teaser:

I flere måneder har mellom 15-20 blikkenslagere fra Mesterblikk Trondheim jobbet med å legge gullstjerna til det nye Clarion Hotel & Congress. Hotellet med gullstjerna blir et bygg som verken trøndere eller nordmenn har sett maken til. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Her vises litt av gullstjerna som dekker taket og inngangspartiet.