Bygger hotell i praktgård fra 1770

Men først er det skattejakt i Zander Kaaes Stiftelse.  

Publisert Sist oppdatert

Foreløpig er den ærverdige bygningen bebodd av studenter og arbeidere, men om et års tid kan det bli hotelldrift i Zander Kaaes Stiftelse i Bergen. Den vernede bygningen fra 1770 ble kjøpt av hotelldirektør Kjetil Smørås ved Grand Terminus for 11,5 millioner kroner. Målet er å bygge et bokhotell med 15 til 18 rom, skriver BA

Men først skal bygget undersøkes nøye. Bygningsarkeolog Ragnar Kristensen har gått på skattejakt bak gipsplater for å finne originale detaljer fra gårdens tidlige år. Blant annet har an avdekket originale tapeter fra klassisismen. 

Ragnhild Smørås leder interiør- og utformingsdelen av prosjektet sammen med interiørarkitekt Aud Hunskår. Hun sier til BA at Kristensens rapport blir en viktig del av en søknad om ombygging som skal sendes fylkeskommunen.

– Vi må, og vil, innrette oss etter det originale, sier hun.

Zander Kaaes stiftelse ble opprettet for eldre trengende, og er de siste tiårene brukt av Bergen kommune som eldreboliger og flyktningmottak. 

– Dette hotellet ønsker vi skal bli som et hjem. Det skal ikke bli en del av «hotellmaskineriet» der du må spise frokost mellom 07 og 10. Her skal gjestene kunne lage sin egen mat i fellesområdene eller bestille en frokostkokk. 

Hvert rom er på ni kvadratmeter, og hver gjest skal etter planen disponere selve soverommet pluss en stue. I tillegg kommer fellesrommene. Kostnadsrammen er 12–13 millioner kroner. 

Powered by Labrador CMS