NYTT OM VIN

Zero Brut Nature

Champagnen er noe utenom det vanlige

Uten tilsatt sukker. 

Publisert Sist oppdatert

Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant har tatt et bevisst valg om å unngå tilsetning av dosage, altså sukker. Fraværet av dosage gir rom for en renere og mer autentisk opplevelse, der druenes naturlige kvaliteter og områdets unike terroir får skinne gjennom uten forstyrrelser. 

Holder seg i mange år

Det er et kunststykke å lage champagne av en slik kvalitet, særlig uten tilsatt sukker, og det krever en helt spesiell innsats og oppmerksomhet i vinmarkene. Selv om det har blitt vanligere å lage champagne uten tilsetning av dosage i nyere tid, har familien Tarlant perfeksjonert denne kunsten i lang tid, heter det i en pressemelding fra Mostue Grape Selections.  

Bunnfallsmodningen spiller en viktig rolle i utviklingen av Zero Brut Nature sin rike karakter. Når vinen, som har 2014-årgangen som base, får modne på bunnfallet i nesten seks år – som er en betydelig lengre periode enn de 15 månedene som er minstekravet for non-vintage-champagner – blir aromaer og smaker vesentlig bedre integrert. Den lange modningen bidrar også til en mer nyansert og harmonisk smaksstruktur. Resultatet er en champagne med fyldigere kropp, større smaksintensitet og en velutviklet karakter.

Det er ingenting i veien for å kjøpe inn noen flasker av denne champagnen og glemme dem i kjelleren i mange år – for som følge av den lange bunnfallsmodningen og det eksepsjonelt gode håndverket til Tarlant-søsknene er dette en svært lagringsdyktig non-vintage-champagne som det ikke har noen hast å drikke opp.

Søskenparet Benoît og Mélanie Tarlant er tolvte generasjons vinmakere (!), og driver vingården med den samme lidenskapen og kompetansen som sine forfedre. De kombinerer sin respekt for familiens tradisjoner og det biologiske mangfoldet i vinmarkene med en eksperimentell tilnærming, hvilket har ført til utviklingen av noen av de mest spennende og terroirdrevne champagnene som er tilgjengelige på markedet.

Tørr og allsidig champagne 

Det er altså 2014 som brukes som basevin i siste utgave av deres Zero Brut Nature, og resultatet er intet mindre enn imponerende. Dette året var preget av vekslende værforhold, med en mild start og tørr vår, etterfulgt av en våt sommer. Dette kunne ha blitt en utfordring, men takket være en varm og tørr periode fra slutten av august til innhøstingen i september, ble modningen likevel så bra at mange produsenter anser 2014 som en svært god årgang.

Tarlant Zero Brut Nature har en middels dyp grønngul farge, og en pent utviklet og delikat duft av lime og forfriskende grønne epler med innslag av kalkmineraler. Dette er en svært mineralsk og knasende tørr champagne med en særpreget friskhet og fantastisk syrestruktur, stor konsentrasjon og en fyldig munnfølelse med flott mousse og sitruspreget smak.

Takket være sin rike og balanserte smaksprofil er Tarlant Zero Brut Nature særdeles allsidig når den skal matches til mat. Den friske, syrlige smaken komplementerer enkle fingerretter eller kalde forretter uten problemer, og den kommer også til sin rett sammen med et fat ferske østers eller et utsøkt sushi-måltid. Men det er ingen grunn til å undervurdere dens evne til å også takle mer smaksrike retter – som for eksempel en kremet risotto, en autentisk pizza margherita eller den italienske klassikeren pasta carbonara.

Champagnens friskhet skjærer gjennom rike og fete smaker, og passer perfekt til alt fra lutefisk til ribbe og pinnekjøtt. Enten du skal på julebord med gode venner eller planlegger den store julemiddagen med alt det innebærer av utfordrende smaker og tilbehør, er denne vinen en strålende følgesvenn – og den skuffer heller ikke til kald julemat dagen derpå!

 Tarlant Zero Brut Nature er tilgjengelig i kategori 6 i basisutvalget til en pris på 550 kroner, og nytes best med en temperatur på mellom 8 og 10 grader.

Powered by Labrador CMS