Premiedryss til norsk mat

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Denne helgen ble norsk mat feiret med brask og bram i Stavanger konserthus, med kåring av vinnerproduktene i Det Norske Måltid 2012.

Arne Hjeltnes og Heine Totland ledet finaleshowet som drysset priser over norske matprodusenter.

Én etter én ble vinnerne av Det Norske Måltid avslørt. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sto for prisutdelingen i kategoriene Årets ost og Årets kjøttprodukt, skriver Det Norske Måltid i en pressemelding.

– Vi har utrolig mye bra kjøtt i Norge takket være et solid landbruk og dyktige norske bønder, sa landbruks- og matministeren. Prisen for Årets kjøttprodukt gikk for andre år på rad til DalPro Gårdsmat på Hitra. DalPro har fått fram den aller beste kvaliteten av villsau fra produsenter i Hitra og frøya til markedet.  De ble belønnet med prisen Årets kjøttprodukt for sadel av villsau.

 

I kategorien ost var det Pascale Baudonnel, foregangskvinne for lokale gårdsysterier og bonde i Undredal Sogn og Fjordane som endelig kunne motta pris for Årets ost i Det Norske Måltid. Kvit Undredal, vellagret, er Årets ost 2012. Juryen mente at denne osten har sjel!

 

Prisen til årets fisk- og skalldyrprodukt ble delt ut av Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen. Denne gangen var det et innlandsprodukt som fikk flest poeng hos den nasjonale juryen, og prisen gikk til Villfisken AS, Hallingby i Buskerud, for Lagesildrogn, som er et nytt produkt i Norge.

Programleder Arne Hjeltnes og landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum delte ut prisen for Årets kjøttprodukt 2012 til Sverre Johansen og Sadel av villsau fra Dalpro på Hitra i Sør-Trøndelag. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)

 

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen gledet seg stort over muligheten til å sette pris på de beste norske produktene og ønsker at dette skal inspirere produsentene. – Det er opplagt at det er flere og flere som etterspør lokal mat og norske kvalitetsprodukter, sa hun. – Prosjektet og konkurransen Det Norske Måltid er et viktig tiltak for å synliggjøre mangfoldet av utsøkte råvarer og produkter som vi har i Norge. Det er godt å se at de norske råvarene og produktene får den anerkjennelsen og hyllesten de fortjener, sa ministeren.

 

Prisen for Årets nyskapning ble delt ut av Gunn Ovesen, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Vinneren er Andekråsconfit fra Holte Gård i Drangedal. Juryen mente dette er en spennende nyhet med god smak av and, behagelig konsistens og flott presentasjon.

 

Smaken av Norge
Under finalefesten i Zetlitz-salen i Stavanger konserthus fikk 600 gjester, smake på en lang rekke av de beste norske matproduktene i 2012, blant annet nyskapningen andekråsconfit. Menyen var satt opp av Maestro F&B/ Spiseriet ved kjøkkensjef Gunnar Hvarnes. Norsk drikke fulgte hele måltidet.

 

  

Teaser:

Denne helgen ble norsk mat feiret med brask og bram i Stavanger konserthus, med kåring av vinnerproduktene i Det Norske Måltid 2012. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med Pascale Beaudonnel som mottok prisen Årets ost for Kvit Undredal, vellagra. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)