DØD: Rica-grunder, Jan E. Rivelsrud, har gått bort 79 år gammel.

Norges første hotellkonge er død

Rica-grunnlegger Jan E. Rivelsrud (79) døde lørdag 28. september, skriver Budstikka.

Publisert

Rivelsrud er først og fremst kjent for å ha startet hotellkjeden Rica, som i 2014 ble kjøpt opp av Scandic. Den kjente næringslivslederen ble 79 år gammel. Han mottok i 2006 utmerkelsen ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for jobben han gjorde med oppbyggingen av Rica. Det skriver E24.

Rivelsrud opprettet kjeden sammen med sin svoger prins Carl Bernadotte, og var styreleder i hotellkjeden frem til 2011. Rica Hotels drev på det meste 76 hoteller i Sverige og Danmark, som både var hel- og deleid.

En ruvende hotellmann

Jan E. Rivelsruds livsverk ruver i norske horecabransje. Fra 1970-årene bygde han og hans medarbeidere opp Norges største og mest fremgangsrike restaurant- og hotellkjede, RICA.

Han startet hotellkarrieren som portier ved Holmenkollen Turisthotell i Oslo 1958. Året etter begynte han i kokkelære ved Frascati Restaurant i Oslo. Etter hotellhøyskole 1965 og studier i Tyskland ble han i 1966 restaurantsjef ved Restaurant Caravelle i Oslo Lufthavn Fornebu.

I 1970 ble Rivelsrud administrerende direktør ved SAS Royal Hotel i Bodø, og fra 1972 frem til han 1975 begynte oppbyggingen av RICA, var han administrerende direktør i den nystartede Nordic-kjeden i Harstad.

NB: Saken fortsetter under bildet.

TOK I ET TAK: Det var her, i Bygdøy alle 5, at eventyret Rica begynte. Det var her Jan Rivelsrud og hans svoger prins Carl Bernadotte startet nattklubben Bajazzo i 1975.

Stor i Nord-Norge

Jan Rivelsrud og fru Grete stilte til intervju med Hotellmagasinet da Rica-overtakelsen ble kjent.

Lenge var det åpenbart restaurantvirksomhet og Nord-Norge som fascinerte ham mest. Da RICA-kjeden var tre år gammel, hadde den allerede 17 etablissementer landet rundt, hvorav åtte i Nord-Norge, deriblant Kirkenes Turisthotell og RICA Hotel Hammerfest.

Det første fremstøt i hovedstaden var etableringen av restaurant Bajazzo i Bygdøy allé 1975. Den ble en dundrende suksess, først og fremst blant ungdom. Siden fulgte flere lignende restaurantetableringer, både i Oslo og andre deler av landet.

I 1981 ble det virkelig fart på utviklingen av hotellsiden i kjeden, med overtakelse av en lang rekke store hoteller i Sør-Norge, og veksten fortsatte gjennom hele tiåret. I slutten av 1992 sto kjeden for driften av 27 hoteller og eide selv 10 av disse.

Etter hvert ble kjeden mer opptatt av hoteller enn av restauranter. 1986 overtok RICA driften av prestisjehotellet Holmenkollen Park Hotel, og 1994 også Oslos fremste og mest tradisjonsrike hotell, Grand Hotel.

Blant Norges rikeste

Hotellsatsingen gjorde også Rivelsrud til en av Norges desidert rikeste personer. I Kapitals ferske kåring skal han være god for 4,3 milliarder kroner, det gjør han til landets 61. rikeste person. Det skriver E24.

Verdiene kommer fra Rica Eiendom som fremdeles er eid av Rivelsrud-familien, og har en eiendomsportefølje verdt rundt fire milliarder kroner, ifølge Kapital.

Rica Eiendom skal sitte på til sammen 19 eiendommer som til sammen er på 160.000 kvadratmeter, hvor nesten alt skal være leid ut på lange kontrakter. Porteføljen skal ifølge E24 ha steget 10 prosent det siste året.

Powered by Labrador CMS