Svensk fabrikk ble luksushotell

Publisert Sist oppdatert

”Nyt den velgjørende roen og bo som en konge”, heter det i reklamemateriellet til Nääs Fabriker Hotell og Restaurant. Men om man ikke akkurat er konge, er det i det minste mulig å føle seg som fabrikkeier – ikke så dårlig, det heller. Idet du trer inn i lobbyen merker du atmosfæren, og det er i grunn bare å la seg skjemme bort. Fra da av er det stillhet og ro som gjelder. Diskotek og partyliv finnes ikke. Det er heller ikke derfor du reiser til Nääs Fabriker.

GAVMILDT

I et og et halvt år har Nääs Fabriker bydd på sprudlende skaperglede, spennende design og stemningsfylte lyd- og lyseffekter. Hotellbygget lever sitt eget liv med små arkitektoniske triumfer og finurlige tekniske løsninger. Her venter små oppdagelser på rekke og rad for den som er interessert. Uansett blir du påvirket, stedet gir ro i sjelen.

Dette er kontrastenes hotell, der det store og rommelige brytes mot de små detaljene. Bygget er tungt og industrielt med mye stål. Kunstinntrykkene avløser hverandre kontinuerlig. Lobbyen og restauranten framstår som en sammenhengende, stor hall med den åpne peisen som naturlig samlingspunkt.

På rommet ditt venter nye overraskelser. De 57 rommene er påkostede og ligner ikke på noe du har sett tidligere. De er gavmildt store. Fem meter fra gulv til tak! Det kommer av de opprinnelig store fabrikkvinduene, som under normale forhold ville gjort arealutnyttelsen til en økonomisk ”katastrofe”. Men det er slik det skal være på Nääs, stort og generøst – ”bortom lagom”, sier de.

På hotellbryggen venter sjøbadstubad etter en spasertur på fabrikkområdet, som er blitt ganske vakkert. Muligheter for golf på et av Nord-Europas største anlegg, fiske og velgjørende kropps- og ansiktspleie finnes bare et halvt steinkast unna.

FLERE I VENTE

– Er det ikke fantastisk, spør plassjef Magnus Flygare, og føler seg åpenbart sikker på svaret. Nääs Fabriker er medlem i den lille markedsføringsorganisasjonen Smultronställen, og det forplikter. Smultronställen er ikke et sted hotellet ganske enkelt kan ringe for å melde seg inn. Smultronställen ringer hotellet.

Flygare jobber imidlertid for finske Fazer, som altså ikke bare driver med sjokolade og smågodt. Fazer Amica har gjort innhogg på det svenske hotell- og konferansemarkedet, særlig i Stockholmsregionen. Nääs Fabriker er Fazers første på vestkysten, og ikke deres siste. Det forhandles to andre steder for tiden, men Flygare vil ikke si hvor ennå.

– Men det kommer. Det er en del fordeler ved å ha driftsansvar på steder nærme hverandre, sier Flygare.

LITT DYRERE, OG BEDRE

Det er ingen overdrivelse å hevde at Nääs Fabriker ligger midt ute i det svenske intet. Hovedargumentet for satsingen er E20, motorveien mellom Gøteborg og Stockholm.

– Det er lett å komme seg hit. Avstanden til Gøteborg er bare 20 behagelige minutter, sier plassjefen.

Noe lavbudsjetthotell er dette ikke. Litt dyrere, og en god del bedre, er mottoet. Restauranten står oppført i White Guide, som er Sveriges variant av Michelinguiden. Menyen preges av svenske klassikere i det øvre prissjikt. Maten er kortreist, og kokken liker å jobbe med fisk. I tillegg til oppføring i White Guide har hotellet allerede vunnet en høythengende designpris.

Hovedbusinessen er konferanser med overnatting, og businessen går bra, får vi vite. Styrer og ledergrupper har alltid behov for konferanselokaliteter, krise eller ikke, og bookingen er betydelig bedre så langt i år i forhold til i fjor.

– Det kjänns bra!

– Og vi kommer til å markere oss overfor det norske publikum, slår Flygare fast.

Thumbnail Image: