Pusser opp Elgstua
- Selvfølgelig har jeg veiomleggingen litt i bakhodet. Spesielt vil vi nok merke mindre trafikk på kafeèen den første tiden, uten at det på noen måte blir katastrofalt. Noe måtte gjøres uansett, og den nye riksvei 3 virker som et drømmeslott inntil videre, sier Tømte.
- Det diskuteres også en breddeutvidelse av eksisterende vei, og det tar sikkert sju-åtte år før det skjer noe. Dessuten behøver ikke en omlegging av hovedfartsåren gjennom Østerdalen bety at vi mister all trafikken. Vi får Forsvarets flerbruksanlegg Terningen Arena og kanskje en Smart-stasjon like i nærheten. Elgstua er regulert for både serviceanlegg og boliger med den eneste restriksjonen i høyden. Med en tomt på sju og et halvt mål har vi allerede nå tre interessenter som ønsker å bygge ut med et serviceanlegg, fastfood og boliger. Desto mer som bygges ut, desto mer trafikk blir det på alle, fortsetter innehaveren. Dessuten vil Elgstua fortsatt ha trafikken på Trysilveien.
Overtok for ett år siden
![]() |
LANDEMERKE: - Ingen vits å tukle med et så kjent landemerke som elgen utenfor Elgstua på Elverum, sier innehaver John Tømte. |
- Nå syntes vi prisen var akseptabel og investerte med en gang i en ny og større kafèdisk. Den er mye mer funksjonell og får unna køene mye raskere. Samtidig gjorde vi tiltak med nye varmesoner på kjøkkenet i første etasje der maten ble kokt og stekt, mens grovkjøkkenet var i kjelleren sammen med lageret. Det ble veldig mye løping til og fra, sier Tømte.
19 motellrom er totalrenovert
Desember er en rolig måned og ble benyttet til å begynne på den omfattende jobben med å totalrenovere motellrommene. Før hadde bare fire rom enten toalett eller dusj, mens alle de 19 rommene nå har fått nytt bad, flatskjerm-TV, FM-radio og trådløst internett.
- 11 rom sto ferdig til rally-VM i februar, og alle rommene har lydisolasjon, brannsikring og avbalansert ventilasjon. Alt av røropplegg og et skjult elektrisk anlegg er også nytt, i tillegg til at vi har gjort om et av rommene til et handikaprom med ”danseplass” på badegolvet. Det er bare reisverk og fasade som står igjen av det opprinnelige, forteller Tømte.
- Den totale kapasiteten er på 42-43 sengeplasser. Nå har vi akkurat malt ferdig motelldelen utvendig, slik at det har blitt noe helt annet. Døgnprisen er lagt på med 150-200 kroner og vi får vi mye skryt for rommene. Selv om de ikke er så store er de funksjonelle og greie å bruke.Gamle kunder kan knapt kjenne seg igjen, konstaterer han fornøyd.
Investeringer på åtte millioner kroner
Hvis noen skulle være i tvil om hvor de er, så er sengegavlene prydet med elgmotiv som gjennom 50 år har vært selve symbolet på Elgstua. Det samme gjelder nytt dekketøy som er kjøpt inn. Totalt er det investert cirka 3,5 millioner kroner i nye motellrom, møbler og inventar, samt nye golv og allergitepper. Investeringene stopper ikke der. Til høsten skal det ryddes opp i resepsjonen og bygges et helt nytt toalettanlegg på 60 kvadratmeter, kombinert med et nytt og vinterisolert inngangsparti. Kafèen skal få en ansiktsløftning, i tillegg til at det skal opparbeides en dobbelt så stor uteplass. Etter planen står alt ferdig i januar neste år. Som om ikke det er nok er det videre planer om å gjøre om kjøkkenet og kjølelageret på huset, og fronten på motellavdeling skal dras fram så den blir på linje med den andre bygningsmassen.
- I dag ligger toalettet med bare tre avlukker rett ved siden av kjøkkenet. Det er på ingen måte tilfredsstillende verken for kundene eller oss. I alt vil investeringene for de to første driftsårene beløpe seg til sju-åtte millioner kroner. Så får vi se hvordan det ligger an etter hvert, sier Tømte.
Markedsfører seg på internett
Selv har han jobbet blant annet tre år som soussjef på SAS-hotellet i Oslo, og 15 år som kjøkkensjef på Hotell Central i Elverum. Gjennom 35 år i hotell- og restaurantbransjen kjente han godt til Elgstua fra før og visste hva som måtte til av moderniseringer.
- Vi må ha et bra tilbud som er innbydende når veifarende kommer forbi. I dag har motellet et belegg på cirka 50 prosent, så det er nok der vi har mest å hente. Derfor har vi begynt å markedsføre oss på internett for å bli bedre sett og være mer tilgjengelig. Samtidig har vi også innført et system med bookingprogrammer som kjører ut regningene med en gang. Det har ført til store lettelser på kontor- og administrasjonsdelen, fortsetter Tømte. Han vil videreføre den tradisjonsrike menyen med hjemmelagde kjøttaker, elgkarbonader, viltgryter og innlandsfisk som har vært et varemerke for Elgstua, men variere med to-tre andre retter i tillegg. Middagssalget går like bra som det alltid har gjort. I tillegg er smørbrøddisken utvidet og fornyet, noe som ikke minst merkes på salget.
Elgen skal få stå
Elgen som står utenfor Elgstua skal få stå. Det velkjente landemerket er det ingen vits å tukle med, selv om noen ikke mener den er så pen. Knapt noen elg i hele landet har blitt fotografert og klatret på så mye som nettopp den.
- Mange tror at elgen er laget av den kjente kunstneren Skule Waksvik, som har laget mange tilsvarende dyreskulpturer. Men selv vil han i hvert fall ikke vedkjenne seg den, ler Tømte. Et nesten like velkjent landemerke som også vil stå uberørt er ”Soppen” med salg av softis, pølsemenyer, elgburgere, rømmegrøt og pannekaker med blåbær.
- Ingen andre steder selger så mye softis. I fjor sommer gikk det unna 530 stykker på bare en dag. ”Soppen” har åpent i vinterferien, men ellers strekker sesongen seg fra påske og ut september. Den står for cirka 1,8 millioner kroner av den totale omsetningen på 13. millioner kroner ved Elgstua. I løpet av et par år er målsettingen at den skal øke til 15. millioner kroner, sier John Tømte.