Penger spart og inneklima tjent

Publisert Sist oppdatert

For en som tenker konvensjonelt om varme blir dette et absurd spørsmål. Har man forstått de enkle prinsippene for strålevarme blir dette det naturligste i verden. Selskapet Ener-Produkt AS i Bø i Telemark satser nå fullt på produkter basert på naturens eget varmesystem (naturlig strålevarme).

- Best Board vannbåren eller elektrisk varmelist gjør det mulig å varme rommet og gulvets overflate uten å røre eksisterende gulv. Dette forenkler også arbeid og dermed kostnader ved nybygg, forteller daglig leder og gründer i Ener-Produkt Helge Folkestad. Energiforbruket vil reduseres med 20 - 40 prosent sammenliknet med vannbåren varme i radiator eller elektriske panelovner.

Systemet er svært energieffektiv fordi 90 prosent av varmen avgis som strålevarme på og langs gulvet. Varmestrålene varmer alt hva de treffer dvs. møbler, gulv, motstående vegg og personer i rommet. 10 prosent av varmen avgis som luftvarme (konveksjon) over lista. Luftstrømmen virker som en varmluftgardin som hindrer kulden fra å komme ned til gulvet. Luftgardinen er i denne sammenheng så effektiv at den tilsvarer tre cm ekstra isolasjon i yttervegg.

Folkestad har to spørsmål som bør stilles når vi skal velge varmekilde for nybygg eller ved rehabilitering:

De fleste tenker kun på hvor mye det koster å bygge. Det er nesten alltid lønnsomt å investere noe mer i bygget. Da kan du få en halvering av standard årsforbruk av strøm.

Varmekilden bør være energieffektive, fleksible, lydløse og vedlikeholdsfrie. Det er også en stor fordel med et enkelt, hurtigvirkende varmesystem som gir varmen ved gulvet og helst da langs yttervegger hvor kulden kommer inn. Dette gir den beste komforten og varmen i hele rommet uten kalde soner langs vegger og vinduer.

Den gode varmen på Pellestova Hotell

- Jevn behagelig varme i hele rommet, ikke som i de rommene hvor vi bare har vanlige ovner. En sterk varme rundt ovnen, som avtar jo lenger ut fra ovnen du kommer, sier Ingar Tangen Odland hos den nye Pellestova i Øyerfjellet om effekten av varmelistene.

Tangen Odland og hans kolleger var ikke dem som bestemte at disse listene skulle monteres i det nye hotellet, det var det entreprenøren Sauthon Bygg AS ved Terje Sauthon som gjorde. Men resultatet er så bra at Odland ikke ville ha ønsket seg noe annet.

Nå ble i rettferdighetens navn det nye bygget åpnet 1. oktober, så tiden er for kort til å kunne si noe om økonomien i dette. Men at listene ikke er visuelt skjemmende på noe vis, og at både varme og inneklima har blitt veldig bra er Tangen Odland helt åpen på. Inneklimadelen er selvfølgelig knyttet til støv, eller snarere reduksjon av dette der listene leverer varmen og ventilasjonen er basert på Enervent TS. Som gir balansert ventilasjon med 85 prosent varmegjenvinning.

Avslutningsvis forteller Tangen Odland at listene i restaurant avdelingen er i to høyder, siden det er et stort lokale med stor takhøyde samt store vindusflater. Et ekstra effektivt varmesystem kreves med denne kombinasjonen på høyfjellet (1000 moh). Varmelisten gir effektiv varme og stanser kulderas fra vindu opptil tre meters høyde, i følge Folkestad. Han mener dette er dagens og fremtidens system for en energieffektiv og komfortabel oppvarming i de aller fleste typer bygg.

 

Thumbnail Image: