- Norge best på inkluderende design

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Norge er det landet i verden som er kommet lengst når det gjelder inkluderende design, skal man tro eksperter på området. I neste uke blir det avklart hvem som vinner Norges første nasjonale pris for universell utforming. 

– Det handler om noe som er nødvendig for noen, men bedre for alle. Universell utforming sørger for at vi alle stiller likt, og er helt avgjørende for fremtidens samfunnsutvikling, sier Guro Fjellanger, juryleder for Innovasjonsprisen for universell utforming 2011, i en pressemelding. 

  

– Stor politisk vilje 

Ifølge Regjeringens handlingsplan skal Norge være universelt utformet innen 2025. Likhetskulturen, likestillingsidealene og den sosialdemokratiske ånden skaper god grobunn for universell utforming i Norge. 

– Det er stor politisk vilje til å realisere universell utforming i Norge. Vi ligger i fremste rekke på lovgivning, handlekraft og tiltaksvilje, og fortsetter dette har vi alle muligheter til å realisere et universelt samfunn der alle inkluderes på en likeverdig måte, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk Designråd. 

– Vi har kommet veldig langt på dette området bare på noen få år. Det er nesten umulig å se at dagens beste universelt utformede prosjekter faktisk er universelt utformede. De bare fungerer for alle, uten at brukerne legger merke til noe spesielt, sier jurymedlem Marianne Støren Berg. Hun jobber med kundeopplevelse og brukervennlighet i Telenor, og har dessuten vært med på å dele ut en rekke utmerkelser og priser innen universell design. 

  

Universell utforming skiller seg fra hjelpemidlene ved at alle har nytte av dem i dagliglivet. Både lydboken, ettgrepskranen og fjernkontrollen er eksempler på hvordan universell utforming er helt nødvendig for enkeltgrupper – og svært praktisk for alle andre. Prinsippet overføres til alt fra arbeidsplasser og boliger til fortauskanter og offentlig transport, og bidrar til at flere kan klare seg uten hjelp både hjemme, på jobb og på vei til og fra. 

  

Jevn kamp om gjev pris 

Tidligere i høst ble sju grensesprengende prosjekter plukket ut som finalister til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011, som deles ut på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenter) i Oslo 17. november. Blant disse finner vi værtjenesten Yr.no, valgutstyret Blanke Ark, hotellstorsatsingen Scandic Oslo Airport og Nordens største barnehage, Margarinfabrikken.  

– Dette er første gang det deles ut en norsk pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet. De sju utvalgte prosjektene er svært ulike, og svært sterke. De er med på å gjøre Norge til et bedre land å leve i for alle, samtidig som de styrker egen konkurransekraft, sier Onny Eikhaug i Norsk Designråd. 

Bak prisen står Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, mens Norsk Designråd har styrt selve prosessen. Tidligere miljøvernminister og Venstre-politiker Guro Fjellanger ledet årets jury, som foruten henne besto av sju av landets fremste designere og arkitekter med kunnskap om universell utforming; Ole Christian Bergan, Sigmund Asmervik, Dave Vikøren, Marianne Støren Berg, Mikael Snaprud, Eirin Ryeng og Liv Kari Eskeland. 

 

 

Her er finalistene:  

Arkitektur: Margarinfabrikken barnehage Oslo, Nav AS Arkitekter 

Landskapsarkitektur: Schandorffs plass, Østengen & Bergo AS 

Transport: Hurtigbåter, Tide Sjø, Brødrene Aa  

Produkt: Tuva bestikk, Per Finne Industridesign  

Møbel og interiør: Scandic Oslo Airport, Arkitekterna Krook & Tjäder AB (interiørarkitekter), Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter i samarbeid med Tupolo Arkitektur 

Tjeneste- og interaksjonsdesign: yr.no, Apt, NRK og Meteorologisk institutt 

Grafisk design: Blanke Ark valgutstyr, Innovativoli, Blueroom Designstudio, Kadabra Produktdesign 

Teaser:

Norge er det landet i verden som er kommet lengst når det gjelder inkluderende design, skal man tro eksperter på området. I neste uke blir det avklart hvem som vinner Norges første nasjonale pris for universell utforming. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Scandic Oslo Airport er blant de nominerte til Innovasjonsprisen for universell utforming 2011. (Foto: Norsk Designråd)
Powered by Labrador CMS