Naturlig vedlikehold av steingolv

Publisert Sist oppdatert
På IT Fornebu var golvet stedvis svært slitt. Riper, merker og slitasje var godt synlig. Trond Karlsen, produktsjef i Viking Cimex AS forteller at på grunn av golvets dårlige forfatning var det nødvendig med flere trinn for et godt resultat. - Først og fremst måtte golvet renses. Til det bruker vi spesielle rensemidler som virker dypt ned i porene i steinen. Deretter blir golvet slipt, forteller Karlsen. Slipingen foregår ved bruk av vanlig skuremaskin og skiver med diamanter på. Skivene finnes i ulike grovhetsgrader. Ofte slipes det tre ganger, med gradvis finere skiver, men dette kommer an på hvor skadet golvet er. - Her har vi bare brukt to trinn, og resultatet er blitt veldig bra, sier Haugum. Diamantskivene holder i følge Karlsen til titusenvis av kvadratmeter.

Overflatebehandling
Rensing vil normalt være nødvendig før overflatebehandling, mens sliping bare er nødvendig på slitte golv og der man krever spesielt glansfullt resultuat. - Tradisjonelt har man brukt voks eller polish for å overflatebehandle steingolv. Dette ligger som et ”lokk” på steinen, og man mister steinens naturlige egenskaper. Jeg pleier ofte å sammenligne et med å legge et lag med plastfolie på toppen, forklarer Karlsen. - Dessuten blir det ikke pent i lengden. Det krakelerer og blir seende stygt ut, i tillegg til at det blir fryktelig tungt å holde rent, legger Haugum til.

Tidkrevende prosess
I Viking Cimexs program finnes overflatebehandlingsmidler som virker sammen med steinens egenskaper. Vil man ha ekstra blant overflate bruker man en spesiell pasta, som strøs over golvet og poleres inn i steinen. - Pastaen reagerer med kalken i steinen og får fram steinens naturlige egenskaper. Det blir blankt og svært lett å vedlikeholde. Det brukes ofte der hvor man stiller store krav til blankhet, som på hoteller og inngangspartier, forklarer Karlsen. Denne prosessen er imidlertid tidkrevende, Karlsen forteller at det tar minst tre minutter pr. kvadratmeter. - Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger fra brukerne av bygget på at resultatet har blitt veldig fint her. Det er jo som et helt nytt golv, sier Haugum.

Holdbart resultat
Når golvet er renset, slipt og overflatebehandlet, så får man ett resultat som varer i årtier. Karlsen garanterer godt resultat, forutsatt at man bruker riktige renholdsmidler og metoder. - Overflaten kan bli litt mattere med tiden, og da kan legge på mer pasta hvis man ønsker å få tilbake glansen, sier han. Karlsen understreker at det i mange tilfeller ikke er nødvendig å slipe golvet. For nyere golv kan det være nok å få en god overflatebehandling fra starten. En av fordelene med systemet er at det ikke er vanskelig å bruke. Alle som kan bruke en vanlig golvvasker kan gjøre denne jobben. - Normalt oppegående renholdere kan lære dette på en time, sier Karlsen. - Dessuten blir det enklere å holde golvet rent etterpå. Glatte overflater uten porer og sprekker er lette å vaske og holde pene, sier Haugum. Dessverre er ikke betalingsviljen for renhold spesielt stor, og renhold er ofte en post man prøver å spare inn på. På IT Fornebu har man imidlertid skjønt at vedlikehold lønner seg. Resultatet er et iøynefallende golv som er lett å holde rent, og som har fått forlenget levetiden sin med mange tiår.

Thumbnail Image: