Prisvinnerne Elise B. Rønning og Marius Martinsen fikk nykommer-pris av Nordland fylkeskommune.
Prisvinnerne Elise B. Rønning og Marius Martinsen fikk nykommer-pris av Nordland fylkeskommune.

Pris til kulinariske Elise

Hun er kjent fra Kulinarisk Akademi I Oslo, har OL-gull fra 2008 og erfaring fra bade Bekkjarvik og Mathallen. Han fra sjefsrollen på Oro og flere års tett samarbeid med Terje Næss. Nå har samboerparet slått seg ned på Helgelandskysten, med mål om å skape et mat-livsverk.

Publisert

I helgen fikk de nykommerprisen av Nordland fylkeskommune under en høytidelig utdeling på fylkestingsmøte på Scandic Meyergården på Mo. Det skriver ranano.no og saken er også omtalt av horecanytt.no

VANT: Elise B. Rønning og samboer Marius Martinsen vant pris for sitt nystartede sted Til Elise fra Marius. Foto: tilelise.no
VANT: Elise B. Rønning og samboer Marius Martinsen vant pris for sitt nystartede sted Til Elise fra Marius. Foto: tilelise.no

– Det er kjempeflott å få en slik pris. Jeg må få takke bygda Utskarpen for all støtten vi har fått, og i tillegg bøndene og norske produsenter. Og så må jeg selvsagt takke min største fan, sier Elise Bratteng Rønning med glimt i øyet, og klemmer samboer og medgründer Marius Martinsen, etter å ha mottatt prisen fra Nordland fylkeskommune under en høytidelig utdeling på fylkestingsmøte på Scandic Meyergården på Mo.

Dette skriver Ranano.no

Begrunnelsen

Dette skrev juryen om prisvinnerne:

“Årets vinner av nykomlingsprisen har i mange år hatt et ønske om å etablere seg på hjemstedet sitt på Helgeland, og samtidig skape en destinasjon hvor hun og samboeren kan vise hele verden naturen, råvarene og maten som Helgeland har å by på.

Etter lærlingetid som kokk på Britannia Hotel i Trondheim og en spennende tid som medlem av det norske kokkelandslaget, som ble avsluttet med gull i OL i 2008, flyttet prisvinneren til Sveits. Der lærte hun om hotelldrift på en av verdens beste skoler, Ecole Hotelier de Lausanne. Etter endt utdanning og ulike stopp på veien, ved blant annet Bekkjarvik Gjestgiveri og Bocuse d’Or Norge, ble det vinkelnerutdanning i Oslo. Deretter jobbet hun hos Kulinarisk Akademi, først som prosjektleder med åpning av avdeling i Mathallen, og deretter som assisterende daglig leder.

Årets vinner av nykomlingsprisen er 33 år og utdannet kokk. Hun har vokst opp på Helgeland, flyttet hjemmefra da hun var 16, men har alltid hatt en drøm om å returnere til sine røtter.

NB: Saken fortsetter under bildet.

MATKUNST: Begge driverne er utdannet kokker og skaper lokalmatkunst.<br /><br />
MATKUNST: Begge driverne er utdannet kokker og skaper lokalmatkunst.

Et livsverk

I 2015 kjøpte prisvinneren og hennes samboer en gård på Helgelandskysten. Dette var starten på et livsverk. Målet var å utvikle en matdestinasjon der søkelyset er satt på tett og langsiktig samarbeid med bonden. De renoverte det gamle småbruket, som ikke var drivverdig i seg selv, til en kombinasjon av restaurant, selskapslokale, konferansesenter og overnattingssted. Sommeren 2018 åpnet den nye mat- og overnattingsdestinasjonen. I bygda får gjestene et innblikk i norsk dyrevelferd og moderne gårdsdrift, samtidig som de får nyte spennende mat laget på det aller beste fra naturens spiskammer.

BO: Stedet har i dag 16 sengeplasser.
BO: Stedet har i dag 16 sengeplasser.

Prisvinneren mener ekte matopplevelser handler om de beste råvarene, hvordan de skapes, hvor man kan finne dem og hvordan de tilberedes. Destinasjonen har fokus på bærekraft og lokale leverandører gjennom konseptet «Fra beite til bord»». Konseptet handler ikke bare om dyrene som beiter, men om mat fra skogen, havet, jorda og gården. Råvarene skal ha kortest mulig vei fra sitt naturlige opphav og fram til destinasjonen – og til gjestene. Konseptet er blitt til en fantastisk ny «matdestinasjon» på Helgeland, en destinasjon i nasjonal toppklasse. Folk reiser langt for å spise på gården, og etableringen har gitt nytt liv til bygda, som ligger mellom Mo i Rana og Nesna.

Prisvinneren er svært opptatt av å bringe gjesten og matopplevelsen til råvarene, og ikke omvendt. Gjestene skal være der det skjer. For å sikre at konseptet «fra beite til bord» skal fungere i praksis, har paret inngått et tett samarbeid med lokale bønder og produsenter. Den største samarbeidspartneren er en gård som leverer først og fremst melk og kjøtt. Noen av dyrene på gården kan gjestene oppleve glade og beitende utenfor, da gården er lokalisert i nærheten. Med flere lokalprodusenter med på laget er forholdene lagt til rette for smakfulle og spennende matopplevelser. Med unik nordnorsk natur og en ekstraordinær bygdekultur, kan gjestene glede seg til en helt særegen mat- og overnattingsopplevelse.

Per i dag har destinasjonen overnattingskapasitet på 16 personer fordelt på sju rom. De har matbar og storstue til selskap, feiringer og bryllup, møteromsfasiliteter for bedriftsmarkedet og låve til større arrangement på sommerstid.

Årets nykomlingsprisvinner er Elise Bratteng Rønning og bedriften «Til Elise – Fra Marius», fra Utskarpen i Rana!"

Starten på et livsverk

Slik omtaler prisvinnerne seg selv på sin egen nettside tilelise.com:

I mars 2015 ble gården Utskarpen kjøpt og konseptet "Fra beite til bord» født. Ferden mot åpningen startet. Den skulle vise seg å bli fylt med både opp- og nedturer. Men vi hadde bestemt oss, og med god hjelp fra lokale bidragsytere, familie, Innovasjon Norge og et arbeidende styre som hadde kunnskapen vi manglet, nådde vi målet. HURRA!

For oss er dette starten på et livsverk. Vi teller aldri timer og er evig takknemlige for at vi får jobbe med det vi liker aller best. Hos Til Elise Fra Marius er du hjertelig velkommen hjem til oss. Vi skal gjøre vårt ytterste for å leve opp til dine,  kunders og venners forventninger.

Vi har fokusert på bruk av lokale entreprenører i vårt prosjekt. Alt fra søknader, design, hjemmeside, håndverkere, arkitekter, interiørarkitekter og innkjøp av møbler. Vi har stor tro på bruk av lokale ressurser og at små samfunn skaper store verdier.