Champagne-sjokket

23. februar er det nøyaktig 118 år siden folk i Epernay våknet av et voldsomt drønn. Det var champagnehuset Pol Roger sine stappfulle kjellere som kollapset og 1,5 millioner flasker ble begravd og borte for alltid. Trodde man i alle fall.

Publisert

I godt over 100 år hadde de innfunnet seg med at de deilige dråpene var fortapt. Livet gikk videre. Men Champagne Pol Roger er nå i en prosess med å bygge et nytt pakkeanlegg over området hvor de historiske kjellerne som kollapset i 1900.

Det har ikke vært mulig å hverken hente opp eller finne spor av flaskene siden den gang, men det har alltid vært en stor drøm om å finne flasker fra den tiden.

For nøyaktig én måned siden, gikk den drømmen i oppfyllelse. I forbindelse med utgravingen til et nytt pakkeanlegg, kom de over et hulrom. Først fant de bare noe knust glass, men så oppdaget de en hel flaske.

19 flasker

Letemannskapet kunne selvsagt ikke motstå fristelsen til å lete etter flere flasker og utvidet hulrommet. De neste dagene fant de ytterligere 19 flasker.

NB: Saken fortsetter under bildet.

FUNNET: Totalt 19 flasker er funnet i hulrommene.
FUNNET: Totalt 19 flasker er funnet i hulrommene.


Trine Skorpen, General Manager i Vinetum, sier folkene i Champagne Pol Roger er euforiske.

– Jeg snakket senest med eksportsjefen deres i dag og alle hos Champagne Pol Roger er nå helt i ekstase over funnet. Dette er én av fire mulige områder hvor det kan finnes flere hele flasker og de vurderer nå også å lete etter andre «lommer" hvor det kan finnes flere. Hvis de bare finner 1% av alle flaskene som ble begravet i 1900, er det snakk om 15000 flasker. Hva som til sist blir en realitet vil tiden vise, forteller Skorpen.

NB: Saken fortsetter under bildet.

GLADE: Laurent d'Harcourt, Dominique Petit, Hubert de Billy, Christian de Billy & Damien Cambres er glade over funnene.
GLADE: Laurent d'Harcourt, Dominique Petit, Hubert de Billy, Christian de Billy & Damien Cambres er glade over funnene.

Håper på mer

De hele flaskene som nå er funnet vil gå gjennom en prosess i veldig sakte tempo for å få ut bunnfall og gjøre flaskene klare til discouragment og smaking.

– Vi synes dette er kjempespennende og håper de vil finne flere flasker fra denne tiden. Kanskje får vi lov å smake vinen ved en helt spesiell anledning hos Pol Roger i nær framtid, håper Skorpen.

Søkene etter nye flasker er for øvrig satt på et foreløpig vent fordi kalkgrunnen for øyeblikket er gjennomsyret av vann. Champagnehuset har oppnevnt et spesialteam som skal vurdere når det er trygt å fortsette søket. Kanskje skjuler det seg flere skatter der.