Disse råvarene skal i fokus

Oppkjøringen til Årets Kokk 2017 og Bocuse d´Or er i gang og nå vet de fem kandidatene hvilke råvarer de skal bruke i konkurransen i Mathallen 12. september. Sjekk hvilke her.

Publisert

Jobben med å kåre Årets Kokk 2017 er i gang og i skrivende stund er de fem kandidatene samlet i Lofoten for å trene og lære. Foran dem venter en omfattende reise, før en av kandidatene krones som Norges kandidat til Bocuse d´Or Europe i Torino og senere Lyon.

Mangfold

Fiskeretten blir en fest av smaker fra mangfoldet i norske farvann med utvalgte skalldyr, trøffeltang og ishavsrøye. Kjøttretten er gitt navnet «Smaken av min region», og kandidatene utfordres til å dyrke frem smaken av lam og grønnsaker fra bestemte geografiske områder.

Sjømatrettens hovedråvare skal være norsk ishavsrøye kombinert med en eller flere av disse norske skalldyrene: råreker, kongekrabbe og sjøkreps. Retten skal også ha en distinkt smak av trøffeltang, en nyoppdaget delikatesse fra strømsterke kystområder i Norge.

- Årets oppgave er vi spesielt stolte av. Vi trekker inn lite kjente tangingredienser, noe som åpner opp for nysgjerrighet og utforsking. Trøffeltangen kombinerer vi med den milde, flotte ishavsrøyen, og en eller flere svært smaksrike skalldyr. Den retten bør smake hav, sier Gunnar Hvarnes, faglig leder i Bocuse d’Or Norge - Akademiet.

Valgfrihet

Når det gjelder fatretten vil kandidatene selv kunne velge hvilke lam og norsk opprinnelse de mener er den mest smakfulle, som samtidig har tydelig geografiske identitet. Lammet skal kombineres med minst en grønnsak fra samme oppvekstområde som lammet.

- Norge har etterhvert mange spennende bønder, og ved at kandidatene selv bestemmer hovedråvare, skapes det viktige direkterelasjoner mellom bønder og kokker, sier Gunnar Hvarnes. - Med dette ønsker vi å utfordre kandidatene til lage den beste retten med det beste lammet de selv har funnet frem til. Her vil kokkens evne til å lage god mat utfordres sammen med kokkens evne til å samarbeide og finne frem til verdens beste råvare.

Treningscamp i Lofoten

Frem mot konkurransen i september, skal konkurrentene gjennom tre treningscamper. Den første campen er allerede i gang, og kandidatene er nå i Lofoten. Her skal de blant annet lære mer om tørrfisk, råvaren de skal bruke i sin Ganefryd, som også skal presenteres under konkurransen i Mathallen.

- Lofoten er et perfekt sted å legge første treningssamling. Her går historie og tradisjoner knyttet til fiskeri og handel med sjømat tusen år tilbake i tid, men det er ikke bare et museum. Det fiskes, tørkes og eksporteres skrei og tørrfisk i store volum fra området, og det er i tillegg et svært levende og attraktivt reiselivsmål. Så her finnes hele verdikjeden for en kokk, fra fantastiske råvarer og tydelig identitet til matglede og god smak, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Bocuse d’Or Norge.

Disse skal konkurrere i Årets Kokk i Mathallen 12. september:

Christian Andre Pettersen (27)

Filip August Bendi (28)

Øyvind Bøe Dalelv (27)

Geir Magnus Svae (42)

Rasmus Johnsen Skoglund (27)

Powered by Labrador CMS