RevPAR-vekst i Bodø

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Det var en stor økning i RevPAR for Bødo-hotellene i september. Også Kristiansand, Ålesund og Tromsø opplevde økning.

Det viser tall fra Benchmarking Alliance, bearbeidet av Peter Wiederstrøm i Hotelia AS.

Samtidig som enkelte byer opplevde vekst, var det bokført betydelig nedgang i Trondheim og Kristiansand.

Hele fire byer i oversikten fra Benchmarking Alliance kunne notere en rompris på over 1100 kroner i september i år. Blant disse var Stavanger, inkludert Sola, Sandnes og Jæren.

Her økte prisene med nesten 5 % til NOK 1.214, tross ingen volumvekst.

-Det var et voldsomt trykk tirsdager og onsdager, og hotellene i byen er flinke til å optimalisere. Det jeg synes er mest positivt er at weekendsalget økte mot fjoråret, og at man likevel fikk prisene opp, meldes det fra bransjehold.

Hittil i år har Stavanger-hotellene hatt prisøkning i syv av ni måneder, sammenlignet med tilsvarende måneder i 2012, og totalt for perioden har man økt med 1 % (til NOK 1.128) sammenlignet med januar-september-snittet i fjor.

 

Trondheim med Værnes

Trondheim med Værnes opplevde et kraftig beleggsfall på hotellene i september. Kapasitetsutnyttelsen falt fra 74,1 til 66,5 %. Positivt da at prisene holdt seg på 2012-nivå (NOK 847).

Fra bransjehold meldes det om færre grupper, spesielt innen konferansesegmentet, i Trondheim i september. En del av disse kundene har nok trukket tilbake til Gardermoen. Da er det naturlig at prisene ikke falt så mye som følge av dette, da prisnivået i konferansesegmentene ofte er lavere enn i de individuelle segmentene.

 

Flere rom i Bergen

I Bergen gikk belegget ned med 5,7 % fra september i fjor. Det var 2,7 % færre solgte rom og samtidig 3,1 % flere tilgjengelige rom.

Belegget falt på alle ukens dager, men mest i og rundt helgene. Romprisene gikk opp på alle ukens dager.

Hittil i år har belegget per måned gått opp og ned sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, men på prissiden har det utelukkende vært oppgang. For årets ni første måneder er den samlede prisoppgangen på 3,4 % mens belegget har falt 0,5 %. Det er 1,9 % flere tilgjengelige rom i årets første nimåneders periode enn i tilsvarende periode i fjor, antall solgte rom har altså steget (+1,3 %).

Drammenshotellene fikk i september bokført en nedgang både i rompriser og belegg. Romprisen falt fra NOK 809 til 781, mens belegget gikk ned fra 63,4 % til 60,9 %.

September bød på kraftig beleggsnedgang i Kristiansand. Det falt fra 65,8 % til 57,9 % i forhold til september ifjor. Med 17 % flere tilgjengelig rom måtte det nesten bli slik, skriver Wiederstrøm i sin analyse.

«Bare» 3,1 % flere solgte hotellrom hjalp ikke stort.

Med et såpass kraftig beleggsfall er det positivt at prisene økte med 3,1 % til NOK 835.

Hittil i år har rombelegget «bare» falt med 4 % (til 60,5 %), men det skyldes at den betydelige kapasitetsøkningen gjennom Scandic Bystranda ikke har slått inn for fullt i statistikken. Dette hotellets romkapasitet kom først inn fra juni i år.

 

Gardermoen med klar trend

Hotellene ved landets hovedflyplass økte belegget fra 64,3 % i september 2012 til pene 70,2 % i september i år. Som vanlig gav ikke volumøkningen noen prisvekst. Prisene holdt seg nær uforandret på NOK 870.

- September har vært en bra måned i møtesegmentet. Vi tror at en del av møtene som var i Trondheim i fjor, har flyttet tilbake til Gardermoen. Møtesegmentet i Trondheim var veldig svakt i september i år sammenlignet med fjoråret. Når man ser på bortfallet i rom der mot veksten på Gardermoen, så er det naturlig å tenke i de baner, meldes det fra hotellbransjen.

Mønsteret for hver enkelt måned de siste to årene har vært kombinasjonen av beleggsvekst og prisnedgang.

Fra før vet vi at de interne forskjellene mellom hotellene på og ved Gardermoen varierer både med hensyn til belegg og pris. «Shutlebushoteller» har helt andre og dårligere forutsetninger, slik sett, enn terminalhoteller.

Losjiomsetningen gir ikke hele inntektsbildet. Møtevirksomhet gir store inntekter som vår statistikk ikke fanger opp. For Gardermoen-hotellene er denne aktiviteten svær.

Teaser:

Det var en stor økning i RevPAR for Bødo-hotellene i september. Også Kristiansand, Ålesund og Tromsø opplevde økning.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS