Norsk mat under Ski-VM
Når verdenseliten setter hverandre i stevne under Ski-VM, skal de også sette tennene i rotnorsk mat.
Og det er et topptungt lag som heier frem norsk mat, med landbruksminister Lars Peder Brekk i spissen, ivrig sekundert av fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.
– Norsk matkultur og norske råvarer er som skiløperne - blant verdens beste. Derfor heier vi også på norske råvarer, produsenter og matspesialiteter, sier Brekk. Berg-Hansen har uttalt at hun har et ønske om å være med å løfte kvaliteten på VM-maten. Den skal være sunn og god. Denne satsningen kan bety mye for leverandørene som er sluppet inn på stadion, det er nemlig ventet opp mot 250 000 tilskuere, 1800 pressefolk og femten hundre VIP-gjester til VM-arenaene, i tillegg til utøvere og støtteapparat. Planen er å tilby god norsk sikringskost for på den måten å sikre en mest mulig entusiastisk stemning på arenaene og langs løypene. Penger følger også med prosjektet fra regjeringens side. Til sammen er det bevilget 1,8 millioner kroner.
Ikke veldig kjent
Norsk mat er ikke voldsomt kjent i internasjonal målestokk og det akter landbruksminister Brekk å gjøre noe med.
– Under VM i nordiske grener skal gjester og publikum få bli bedre kjent med de nordiske ganer, sier han og mer enn antyder at et nordisk samarbeid er et fremtredende poeng i denne sammenheng. Blant annet henviser han til særdeles velrenommerte restaurant NOMA i København som satser på nordiske grener for å ligge i det gastronomiske tetsjiktet.
– De norske matspesialiteter vi vil servere under Ski-VM skal uttrykke den renhet, friskhet, enkelhet og etikk som forbindes med Norge og Norden, poengterer landbruksministeren. Når dette kobles opp mot det faktum at norske kokker ligger godt over gjennomsnittet internasjonalt når det gjelder kulinariske krumspring i for eksempel Bocuse d’Or og kokkeolympiader, må resultatet stå til gull. Det satses også på å løfte fram vår regionale mat, og nede i sentrum, nærmere bestemt i Spikersuppa, blir det rigget opp for en kulinarisk reise. 28 lokale matkulturbærere er plukket ut for å presentere det ypperste fedrelandet har å by på.
Rotnorsk
Hamar Catering skal lage mat til 1300 utøvere og støtteapparat, 2000 frivillige funksjonærer, 1800 pressefolk samt sørge for ca. 1500 VIP-pakker hver dag under VM. Og på menyen fra mjøsbedriften finner vi blant annet norsk fiskegryte, reinskav med grov mandelpotetmos og rørte tyttebær, elgburger med grovt brød og salat, gravet laks med dillstuede poteter, grønnsakssuppe med løpstikke, kvitseidsmør og flatbrød. Det skorter heller ikke på søtt, her står sveler med syltetøy, eplekake, lefser med sukker, smør og kanel og kakao med krem på menyen. Hamar catering underskrev kontrakten men Ski-VM i begynnelsen av august 2010, de dro i land seieren etter knivskarp konkurranse med internasjonale cateringselskaper. Ca 150 kokker vil være i sving under arrangementet og Hamar Catering har - kan vi trygt si - allerede tatt den første norske medaljen. Det var for øvrig dem som stod for serveringen under prøve-VM og bedriftens håndtering av dette arrangementet overbeviste ledelsen i Ski-VM om at Hamar Catering var mer enn egnet til oppgaven. Bedriften har også ansvaret for at matfatene i det store publikumsteltet på arenaen er velfylte. Her vil blant annet elgburger, lapskaus og bacalao være å finne på menyen.
– Målet er å øke bevisstheten rundt norsk mat, sier Kjetil Gundersen med tittel prosjektleder Norsk matprofil under Ski-VM 2011. Til å hjelpe seg har han hatt intet mindre enn 55 av landets elitekokker som har satt sammen menyer og kommet med innspill. En spennende prosess som har resultert i menyer og mat som holder til topplassering.
