Best belegg i Bergen

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Bergen var den byen med best rombelegg i mai, mens prisene er høyest i Stavangerområdet.

De siste tallene fra Benchmarking Alliance viser at de fleste storbyer og destinasjoner hadde RevPAR-fall fra mai ifjor til mai iår. Høyest kapasitetsutnyttelse hadde Bergen, med 74 prosent, foran Stavangerområdet med 66,1 prosent og Oslo/Fornebu med 65,1 prosent.

Stavangerområdet hadde den høyeste romprisen, med 1.168 kroner.  

Ifølge Peter Wiederstrøm i Hotelia AS, som har analysert og bearbeidet tallene fra Benchmarking Alliance, falt hotellrombelegget i Tromsø med 12,5 prosent fra mai i fjor til mai i år. Bodø hadde en nedgang på 8,3 prosent. Mai er ifølge bransjen tradisjonelt en vanskelig måned for Bodø, og situasjonen avhenger av hvordan helligdagene faller. Men tallene skal være betydelig bedre enn fryktet for Bodø.

Belegget i Tromsø falt fra 60,7 prosent til 53,1 prosent fra mai i fjor til mai i år. Det var ventet at mai skulle bli en dårlig måned, men prisene falt "bare" med en prosent, fra 888 til 879 kroner, takket være godt revenue management-arbeid på hotellene. I vaakumet mellom nordlyssesongen og midnattssolen, ble man avhengig av forretningsmarkedet, som igjen ble påvirket av helligdagene.

 

 Belegget i Trondheim med Værnes gikk ned med 1,9 prosent til 55,6 prosent, mens prisene steg med 3,5 prosent. RevPAR gikk opp for første gang på en god stund. Men for første gang på et par år var romkapasiteten noenlunde lik fra en måned til tilsvarende måned neste år. Rombelegget internt i Trondheimsområdet varierer. Snittet lå på 55,6 prosent, mens Rica Nidelven hadde et belegg på 71,2 prosent.

 

Bergen hadde en liten RevPAR-nedgang, for første gang på lenge. Rombelegget endte på 74 prosent mot 75 prosent i mai i fjor, og snittprisen på 1.101. RevPAR endte på 815 NOK.

Også her rammet plasseringen av helligdager konferansetrafikken.

 

Begleggsnedgang har gjort det største utslaget på RevPAR i de norske hotellstorbyene. Verst gikk det i Ålesund. Der har hotellene vært under knallhardt press de siste åtte månedene. Byen har hatt en nedgang i belegget fra 67,1 prosent i mai i fjor til 55,6 prosent i år, og et prisfall fra 855 til 811 kroner. RevPAR-nedgangen var på 21,3 prosent.

Ifølge Wiederstrøm forklarer ikke helligdagsbildet hele nedgangen. Bransjen melder om stor nedgang innen fritidstrafikken i mai, spesielt når det gjelder reisegrupper. Forretningstrafikken ble rammet av at Subsea 7-prosjektet var avsluttet. Men kurs- og onferansetrafikken var noe bedre enn i fjor.

I Oslo med Fornebu gikk belegget ned med 4,9 prosent til 65,1 prosent. Prisene falt med 0,8 prosent til 976 kroner. Osloområdet hadde rundt fem prosent flere tilgjengelige rom i mai i år enn samme måned i fjor. På Gardermoen var rombelegget på 53, 1 prosent, en økning fra 49,2 prosent i fjor, mens romprisen gikk ned fra 821 til 796 kroner.

 

Teaser:

Bergen var den byen med best rombelegg i mai, mens prisene er høyest i Stavangerområdet.

Main Image:
Thumbnail Image: