Sterk dame bak sterk dram

Sterk dame bak sterk dram

Onsdag 9. desember 1815 er en merkedag for norsk akevitthistorie og i dag er det nøyaktig 200 år siden Catharina Lysholm døde. Akevitt-pioneren feires med en rekke arrangementer.

Man kan påstå, og ha dekning for det, at Catharina Lysholm er grunnen til at norsk akevitt smaker som den gjør i dag. I 1780 fikk hun nemlig bygget briggen Trondhjems Prøve.

I 1805 seilte skipet fra Trondheim lastet med tørrfisk, skinke og ost, til Østindien, i det som i dag heter Indonesia. I lasten var også fem fat potetbrennevin man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet, og da skipet var tilbake i Trondheim i februar 1807 lastet med sukker og kaffe, ble de usolgte fatene tatt i land. En prøvesmaking viste at brennevinet hadde fått en langt bedre kvalitet etter reisen – og linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet.

Hedres i dag

Catharinas nevø, Jørgen B. Lysholm, lanserte deretter flere fatlagrede akevitter og skapte grunnlaget for det norsk akevitt står for i dag, en kompleks og avrundet smaksopplevelse.

I dag hedres Catharina Lysholm for betydningen hun har hatt på den norske akevitten. Akevittvenner fra hele landet treffes på forskjellige arrangementer for å hylle og skåle for henne. Her er oversikten over arrangementene:

- I Oslo arrangerer Akevittruten en akevittlunsj for «sterke damer» på Louise Restaurant & Bar, Aker Brygge klokken 13.

- Norsk Akevitters venner i Rogaland arrangerer Akevittaften for kvinner klokken 18.00 i Bakergata 15 i Stavanger.

- På Hamar arrangeres akevittbokcafé på Gravdahl Bokhandel med en skål for Catharina Lysholm klokken 18.30. 

- I Elverum inviterer Siri’s Delicatesse til en to-retters middag inspirert og smaksatt med utgangspunkt i akevitten Fru Lysholm. Det skåles for fruen kl. 18.30. 

- I Kongsvinger vil Restaurant Bastian tilpasse en tallerkenrett tilpasset Fru Lysholm og det vil gjennomføres en felles skål for Catharina Lysholm kl. 18.30.

 

 

 

 

Scandic med Funkis-takeover

I forbindelse med FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, gjentok Scandic Hotels fjorårets suksess med «Funkis takeover». Fem mennesker med nedsatt funksjonsevne overtok stillinger på Scandic Ørnen og Scandic Flesland Airport for én dag. Målet er å sette søkelys på mangfold og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv. Les hele saken

Til toppen