Moholt 50|50, Trondheims nyeste studentby, har Kebony-kledning.

Studentby med Kebony-kledning

Europas største krysslaminerte trekonstruksjon med Kebony-kledning står i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Moholt 50|50, Trondheims nyeste studentby, er Europas største byggeprosjekt i massivtre og et kjærkomment innslag i byen. Byggingen er nå inne i siste fase, og den nye studentbyen forventes å stå ferdig i desember 2016.

Anlegget har Kebony-fasade og omfatter fem blokker med plass til opptil 632 studenter ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet – NTNU.

Visjonen for denne studentbyen er ikke bare å sørge for prisgunstige boliger, men også å gi studentene en enklere hverdag, slik at de kan fokusere på studiene.

Med sterkt fokus på miljø og samfunn skal Moholt 50|50 inngå som et verdifullt tilskudd til området og skape nytte for lokalsamfunnet, i stedet for bare å fungere som en utvidelse av universitetets eksisterende studentboliger. Hensikten med dette prosjektet er å vise at god arkitektur kan skape en følelse for sted og tilhørighet, til tross for den store gjennomtrekken av leieboere. Studentboligene har en hovedkonstruksjon av massivtre.

Alternativ til tropisk hardtre

Som følge av dette prosjektet får Trondheim også fordelen av store lokale investeringer, med bygging av et nytt parkeringsanlegg på 1000 kvadratmeter, aktivitets- og treningssenter, bibliotek, helsesenter, frisør, supermarked og klesbutikk.

Moholt 50|50 vil skape nye jobber for lokalsamfunnet, samtidig som sårt tiltrengte fasiliteter oppføres, for eksempel en barnehage for 171 barn av foreldre som studerer ved universitetet. 

I utviklingsprosessen har man vært svært bevisst på å bygge miljøvennlig. MDH Arkitekter valgte derfor å bruke Kebony-tre som hovedmateriale i fasaden, og tilbød dermed et bærekraftig alternativ til tropisk hardtre, sement og murstein. Norge har en lang tradisjon for bygging med tre, og Kebonys miljøfordeler utgjør et perfekt tilskudd til denne bærekraftige designen, skriver Kebony Norge i en pressemelding.

Biprodukt fra landbruket

I den patenterte Kebony-teknologien behandles bærekraftig myktre med furfurylalkohol, et biprodukt fra landbruket, for å polymerisere celleveggene, noe som gir sluttproduktet forbedret holdbarhet og dimensjonsstabilitet.

Resultatet blir et «høytytende og vakkert» treprodukt. En nylig studie gjennomført av miljørådgivningsfirmaet Bergfald & Co. viste at Kebony gir et betydelig mindre CO2-avtrykk enn sine tropiske motstykker i hardtre, mellom 15 og 30 ganger mindre, inkludert behandling og transport til Nord-Europa.

Krever ikke behandling

Dagfinn Sagen, MDH Arkitekter sier:

- Dette er et utrolig ambisiøst prosjekt som når det er ferdig, blir Europas største byggeprosjekt utført i massivtre (CLT). Vi valgte Kebony til byggingen fordi det ikke krever noen form for behandling gjennom hele livsløpet, og det er et perfekt valg når du trenger et kledningsmateriale som er vedlikeholdsfritt. Over tid utvikler det også en naturlig og tiltalende sølvgrå patina, et uttrykk som vi virkelig tror vil fungere med dette prosjektet.

Mette Valen, salgssjef ved Kebony Norge, legger til:

- Prosjektteamet som arbeider med Moholt 50|50 har gjort en utrolig jobb og skapt en stor og markant bygning midt i et etablert boligområde. Det gledet oss virkelig å se at de har lagt så stor vekt på miljøverdier, og vi håper at størrelsen på anlegget viser andre at selv prosjekter i stor skala kan ha bærekraft som overordnet mål.

Powered by Labrador CMS