Feirer akevitten i hele Norge

For å hedre akevittens opphavsmann, Eske Bille, feires akevittens dag over hele landet, i morgen, 13. april. Se hvordan her.

Publisert Sist oppdatert

Med urter fra sin kones urtehage fremstilte opphavsmannen Eske Bille en drikk han kalte ”aqua vitae” – livets vann.

Historikerne mener at brennevin var kjent i Norge allerede rundt 1350, kildene omtaler bruk av "aqua vitae" som medisin allerede i tiden rundt Svartedauden. Den første norske fremstilling av brennevin blir ofte tidfestet til rundt 1530.  Den danske adelsmannen Eske Bille var høvedsmann på Bergenhus, og i et brev datert 13.04.1531 skriver han:

"Kjære Herre, verdige Eders nåde vite at jeg sender Eders nåde noget vatn med Jonn Teiste, som kalles Aqua vitae og hjelper samme vatn for alle hånde krantdom som et menneske kan ha innvortes."

I ettertid er det derfor dansken Eske Bille som har fått æren for fremstilling av det første norske brennevinet. I år er det 485 år siden dette berømte brevet ble sendt, noe som markerer starten på den stolte, norske akevitt-tradisjonen.

Bredt program

Slik feires akevittens dag den 13. april over hele landet:

Oslo: Akevitt cocktails på Fuglen cocktail bar, Universitetsgata 2.

Oslo: Akevittlunsj på Café Sorgenfri, Aker Brygge

Larvik: Foredrag av Førsteamanuensis Erik Opsahl fra NTNU kl19:00 på Gamle Brunlanes Herredshus

Toten: Foredrag ved Arve Fossum, Atlungstad Brenneris Venner, kl. 19:00 på Kjelstad Bakeri og Kafé, Lena.

Bergen: Kåseri av Per Harald Grue, president i Norske Akevitters Venner, på Femte i Andre bar

Bodø: Restaurant Bjørk med lansering av Bodø Bys 200-årsakevitt med Halvor Heuch.

Rogaland: Festarrangement på Thime station på Bryne. Togtur til Klepp med stopp og smak av ost og akevitt. Arrangementet avsluttes på Gamlaverket i Sandnes.

Oslo: Akevittekspedisjon arrangeres den 16. april (www.akevittruten.no)

Skal du feire akevittens dag?

 

Powered by Labrador CMS