En smakfull skoledag

En smakfull skoledag

Blir hjernen vår lurt når vi spiser? Hva er smak og hvordan smaker umami? Det og mye mer vet 200 sjetteklassinger ganske mye om etter at de har smakt seg gjennom Måltidets Hus.

Måltidets Hus ved NCE Culinology arrangerte onsdag 29. oktober en storstilt matløype med innlagt foredrag i forbindelse med Smakens Uke. Elevene fra Storhaug, Bogafjell, Oltedal og Kampen besøkte Måltidets Hus og ble kjent med grunnsmakene søtt, surt, salt, bittert og umami. De testet nye produkter, gjennomførte blindtester og satte sammen et favorittmåltid basert på norske råvarer, blant annet. Åtte ulike stasjoner var elevgruppene innom i løpet av den smakfulle skoledagen på Måltidets Hus. Kommentarene var mange og varierte.

– Det beste vannet jeg har smakt noen gang!
– Alt eg kan om mat har eg lært av mor mi.
– Nam, det var godt! Det smaker som noe faren min lager!
– Hæ? Er det makrell? Det smakte godt!
– Her skal eg jobba når eg blir stor!

Bevisst på smaker

Noe smakte godt, noe smakte rett og slett nesten fryktelig. Målet med arrangementet er sammensatt. Sjetteklassingene blir mer bevisst på smaker og hva de spiser, næringen får inspirasjon til nye retter til målgruppen og Måltidets Hus vekker interesse for matfaget og matrelaterte yrker. I alle fall er Smakens Uke et målrettet og konkret tiltak for å kommunisere med morgendagens forbrukere.

I tillegg til faglig ekspertise fra NCE Culinology bidro kokkefagelever fra Godalen Videregående skole som guider under arrangementet.

For sjette gang

Tilsvarende arrangement har vært gjennomført seks ganger tidligere på Måltidets Hus. I år samarbeidet Måltidets Hus med TINE og NOFIMA om gjennomføring. TINE, Fjordland, Jærbakeren og Stiftelsen Norconserv har bidratt til å gi utfordringer til matfagelever. Arrangementet ble i år realisert gjennom støtte fra IPARK Eiendom, Rogaland fylkeskommune og Fylkesmannens Landbruksavdeling i Rogaland.

Fakta:
Smakens uke er et treff mellom morgendagens forbrukere og potensielle arbeidstakere i måltidsnæringen, mat- og smakfaglig ekspertise på Måltidets Hus og næringsmiddelindustrien. Tiltaket ble opprinnelig initiert av Landbruks- og matdepartementet, nå arrangeres Smakens dag av Måltidets Hus ved NCE Culinology.

 

Scandic med Funkis-takeover

I forbindelse med FNs internasjonale dag for funksjonshemmede, gjentok Scandic Hotels fjorårets suksess med «Funkis takeover». Fem mennesker med nedsatt funksjonsevne overtok stillinger på Scandic Ørnen og Scandic Flesland Airport for én dag. Målet er å sette søkelys på mangfold og bidra til et mer inkluderende arbeidsliv. Les hele saken

Til toppen