VINKET INN: En rekke bilførere ble vinket inn ved Sønsterudkrysset torsdag.

– På tre år har jeg aldri vært borti så mange som er tatt med promille

Fem bilførere tatt med «dagen derpå»-promille.

Publisert

Politiet har den seneste tiden hatt flere kontroller i vårt nærområde. Torsdag var det kontroll i begge retninger på Skiveien ved Sønsterudkrysset på Kolbotn. 

Betjentene på stedet forteller at de har hatt fokus på å kontrollere promille. I løpet av to dager med kontroll har fem bilførere blitt anmeldt for kjøring med promille, mens en fikk forelegg for å kjøre uten gyldig førerkort. 

De som kjørte med promille ble anmeldt for såkalt lavpromille, hvor nivået ligger mellom 0,2 og 0,5. 

LITT SKREMMENDE: Gruppeleder Rune Dahl i politiet synes det er skremmende at såpass mange ble tatt med "dagen derpå"-promille.

– Det er en typisk «dagen derpå»-promille. På to kontroller så er dette mye. På tre år har jeg aldri vært borti så mange som er tatt med promille. Det er litt skremmende at folk tar den sjansen dagen derpå. sier Rune Dahl, gruppeleder for Follo-gruppa til UP. 

– Hvor lenge bør man vente dersom man er på fest kvelden før? 

– Det er umulig å si. Det kommer an på hvor mye du har drukket og hva du har drukket. De som får utslag for «dagen derpå»-promille har gjerne drukket vin eller sprit. Øl går fortere ut av kroppen, sier Dahl.

Han forklarer samtidig litt av lovene som gjelder i promillesaker. 

NULL PROMILLE: Torbjørn Lauritsen var en av mange bilførere som måtte blåse. Lauritsen hadde null promille og fikk kjøre videre.

– Havner du under 0,2 på testene etter å ha blitt tatt med lavpromille, blir det en såkalt negativ anmeldelse, hvor saken henlegges på grunn av bevisets stilling. Det blir stående i strafferegisteret, men den henlegges. Blåser du 0,2 til 0,5 er det bøter som gjelder. De som blåser over 0,5 og opp til 1,2, kan vente seg ubetinget fengsel og tap av førerkort. 

Rune Dahl oppforderer bilister til å tenke seg om når de skal kjøre dagen derpå. 

– Det er kjempestrengt på promillesaker. Det er lite som skal til før lappen ryker. Det lille ekstra vinglasset før du legger deg er ikke alltid like lurt. I hvert fall ikke dersom du skal opp igjen og kjøre dagen etterpå. 

Powered by Labrador CMS