VENTETIDEN ER OVER: Årets første vin er kommet. I dag blir Beaujolais Nouveau lansert over hele verden.
VENTETIDEN ER OVER: Årets første vin er kommet. I dag blir Beaujolais Nouveau lansert over hele verden.

Årets første vin - nå er den kommet!

Den syltynne klassikeren er tilbake. I dag åpner salget for årets første vin, Beaujolais Nouveau.

Hype-en er ikke lenger som på 80-tallet, med fortsatt er det mange som gleder seg til den tredje torsdagen i november. Da lansers nemlig de første edle dråpene fra den franske vinhøsten.

DRIKKEKLAR: Joseph Drouhin er klar for
polets hyller, også som magnum-flaske.

Fra og med i dag, og i en periode fremover, renner det ca. 10.000 liter Beaujolais Nouveau ut fra Vinmonopolet.

Ti produkter

Her er de ti produktene som tas inn i år:

  • Terres Dorées Beaujolais Nouveau Cuvée Première 2013
  • Chatelard Beaujolais Nouveau Les Gourmandises 2014
  • Terres Dorées Beaujolais Nouveau Cuvée L'Ancien 2013
  • Chatelard Beaujolais-Villages Nouveau 2014
  • Chatelard Beaujolais-Villages Nouveau l'Adorable 2014
  • Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2014
  • Joseph Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014
  • Foillard Beaujolais Nouveau 2014
  • Chatelard Beaujolais-Villages Nouveau Vieilles Vignes 2014
  • Peraud Beaujolais Villages Nouveau Brut de Cuve 2014
GLADE 1: Slik feiret de Beaujolais-ens
ankomst på bistroene i Lyon i gamle dager

Magnum-flaske

Etter en kald sommer har høsten i Beaujolais vært flott, og innhøstingen som startet i begynnelsen av september, omtales som perfekt.

– Aromaene er spesielt fruktige i år, med en dominans av små, røde frukter, sier vinmaker Frédéric J. Drouhin.

Han og Maison Joseph Drouhin har sågar fått plass til en magnum-versjon i Vinmonopolets hyller denne sesongen. Pris: 298 kr.

GLADE 2:…og slik feirer de gærneste
blant fansen i Asia.

Gamay-druen 

Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet da de første viner ble sendt ned elven Saône til lagring i Lyon.

Noen vil ha det til at det var tørste sjeler langs elva som ikke klarte å la vinfatene renne forbi uberørt. I stedet fanget de en tønne og satte den purunge vinen til livs. Og neimen smakte det ikke godt! En ny tradisjon var født.

Senere har restaurantgjestene i Lyon ropt ut når fatene har kommet til syne i elven i november:

«Le Beaujolais est arrivé!»

I dag er rundt en tredjedel av regionens produksjon solgt som Beaujolais Nouveau. Vinen lages på den blå druetypen Gamay, og er logisk nok en lett vin. Den bør definitivt drikkes helt ung, og har du skikkelig fyr i peisen, kan du godt sende med noen isbiter i glasset.

 

Til toppen