ÆRESPRIS: Arne Brimi fikk i går kveld Horecabransjens Ærespris under SMAK.

Ærespris til Arne Brimi

Sjalottlaukens "far" Arne Brimi (59) ble tirsdag kveld hedret med Horecabransjens Ærespris under matmessen SMAK i Lillestrøm.

Publisert

– At enkel kokk i Jotunheimen blir sett på denne måten, det er fenomenalt, sa Brimi etter å ha mottatt prisen fra juryleder Kristin Krohn Devold.

I juryens begrunnelse heter det at Brimi «i over 30 år har vært en fremragende ambassadør for norsk matkultur både nasjonalt og internasjonalt».

– Prisvinneren har med smittende engasjement og stor glød klart å formidle sammenhengen mellom norske råvarer, norsk natur og norsk kultur på en fantastisk måte. Han har spredd glede og kunnskap om norske råvarer i både profesjonelle miljøer og i de tusen hjem, skriver juryen.

 

PÅ HJEMMEBANE: På Vianvang sørger Arne Brimi for fantastiske matopplevelser for gjestene.

Stor innsats for rekruttering

Juryen trekker også frem Brimis innsats for å gjøre kokkeyrket attraktivt blant ungdom. Kokken jobber sammen med flere reiselivsbedrifter med å rekruttere flere unge til faget gjennom Opplæringskontoret Brimi-kjøken.

– Arne Brimi er et flott forbilde for unge, og han er en av dem som har gjort mest for å ungdom til å velge kokkefaget, sier juryleder og NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

«Meir sjalottlauk»

Arne Brimi ble for alvor kjent gjennom TV 2-serien «Gutta på tur», som gikk på lufta fra 1995 til 2002. Der sjarmerte han TV-seerne ved å ta til orde for «meir sjalottlauk» i det norske kjøkken.

– Her kom en mann med en spesiell dialekt som brukte en løk vi aldri hadde hørt om før. Han tryllet frem de mest fantastiske retter og smaker mens vi som satt benket fremfor skjermen, ble inspirerte og sultne, sier Krohn Devold.

GRILLET BRIE: En av rettene Brimi gjerne imponerer gjestene sine med er grillet brie.

Siden har Brimi skapt sitt eget rike rundt den populære restauranten Vianvang i Vågå, som forener friluftsliv og utendørs matkultur.

Reiselivsinnovatør

– Under vignetten «Brimiland» har han skapt en rekke tilbud der maten er en reiselivsdestinasjon i seg selv. Dette er innovasjon på høyt plan, og det er grunnen til at Arne Brimi ikke bare er en av Norges aller beste kokker, men også en sann reiselivsinnovatør, sier Krohn Devold.

Bare delt ut en gang før

Arne Brimi er den andre som mottar Horecabransjens Ærespris, som er en sammenslåing av de tidligere prisene Årets Hotelleder og Årets Restauratør.

Ved forrige SMAK-messe i 2014 gikk prisen til Jan. E Rivelsrud, som grunnla hotellkjeden Rica Hotels.

Powered by Labrador CMS