Tips for mindre mat-svinn

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Utslipp knyttet til produksjon, transport og kasting av mat som ikke blir spist er enormt, og rundt to tredeler av den maten som blir kastet av norske storkjøkken kunne ha vært spist. Nå har Nordisk ministerråd laget tips til hvordan storkjøkken kan redusere svinnet.

 Ifølge klif.no kaster de nordiske landene årlig mat for milliarder av kroner. Storkjøkken serverer omtrent hvert tredje måltid vi spiser, og restauranter og andre storkjøkken kan spare mye på litt bedre planlegging.

Klimagassutslipp knyttet til produksjon, transport og kasting av mat som aldri blir spist er globalt sett i samme størrelsesorden som utslippene fra verdens samlede transportsektor, hvilket var en viktig årsak til at Norge innførte forbud mot deponering av mat på slutten av 90-tallet.

Nordisk Ministerråd har nå støttet utgivelsen av en rapport og en guide som kan hjelpe norske storhusholdninger til å redusere matavfallet. Rapporten konkluderer med at det bør være mulig å kutte matavfallet med rundt 18 kilo årlig per innbygger.

NHO, dagligvarehandelen og næringsmiddelindustrien har på eget initiativ bestemt seg for å redusere det unødvendige matavfallet i Norge med 25 prosent innen 2015.  Samtidig vurderer EU-landene et forslag om å sette seg et mål om å halvere det unødvendige matavfallet innen 2025.

Guiden har praktiske tips til hvordan storhusholdningene kan forebygge og redusere matsvinn, som vil gi både miljømessig og økonomisk gevinst. Den inneholder råd til ulike storhusholdninger; fra store hotellkjeder og små, familiedrevne restauranter til ulike typer kantiner og cateringvirksomhet.

Guiden kan lastes ned gratis HER.

Teaser:

Utslipp knyttet til produksjon, transport og kasting av mat som ikke blir spist er enormt, og rundt to tredeler av den maten som blir kastet av norske storkjøkken kunne ha vært spist. Nå har Nordisk ministerråd laget tips til hvordan storkjøkken kan redusere svinnet.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Mye brukbar mat går rett i søpla.
Powered by Labrador CMS