Storstue med ølkultur

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Midt i februar åpnet Amundsen Bryggeri og Spiseri i Oslo. Ambisjonen er å bli Norges beste ølsted med eget mikrobryggeri, 26 øl på fat og årgangsøl i kjelleren.

 

– Øl er vår drikkekultur, sier Espen Smith som er konseptansvarlig for alt som har med øl å gjøre på Amundsen. Og det inkluderer det meste. På fat finnes 26 sorter øl, inkludert tre fra eget bryggeri, på flaske serveres 250 sorter og i ølkjelleren lagres øl som kun finnes i ”limited edition”. Kjøkkensjefen har brukt øl i flere retter som ølbrassert lammebog og ølmarmeladen til ostetallerkenen. Personalet blir kurset i å anbefale riktig øl til de forskjellige rettene og både ølkurs og ølsmaking arrangeres på bestilling.

 

Mikrobryggeri

Bak en glassvegg kan gjestene se rett inn på et mikrobryggeri i full drift. Det produserer 500 liter på 6-8 timer, ett lyst øl, ett bokkøl og ett spesialbrygg. Siden stedet åpnet midt i VM het det første spesialølet Amundsen VM-ale. Bryggeriet er levert av Flecks Brauhaus i Østerike og sjefen selv, Vincent Fleck, ser etter at innstalleringen går riktig for seg.

– Vi er en familiebedrift som har spesialisert oss på små, fleksible bryggerier. Etter 14 års drift har vi levert bryggerier til 25 land, blant annet Buthan, forteller han. Hemmelighet bak akkurat dette mikrobryggeriet er et spesielt oppvarmingssystem som gjør at kapasiteten fordobles. Fleck syns stedet og bryggeriet kler hverandre utmerket og karakteriserer Amundsen med det tyske ordet som ikke lar seg oversette: ”gemutlich”.

 

Baren er hjertet

Innredningen er levert av Andy Thornton Norge og hjertet er en ekte Brunswick bar bygget i massiv eik. Stilen er et tradisjonell og solid, tankene føres rett over kanalen til en engelsk pub.     

– Dette er en type interiør som overlever hurtig skiftende trender og gjerne holder i 20 år pluss, mener Thoralf Huth i Andy Thornton Norge. Han forteller at firmaet er det som produserer flest kopier basert på gammel, opprinnelig design. Det leveres i solid kvaliteten som massivt tre og Victorianske fliser. Firmaet redesigner også gammel interiør og har alltid to-tre kirker på lager som blir brukt til innredning i utelivsbransjen.

– Skrifteboksen fra en katolsk kirke kan bli telefonboks og prekestolen kan bli DJ-stand, forteller Huth.

 

Øleksperten

Amundsen har valgt Espen Smith som ølansvarlig. Mannen er en av de mest anerkjente ølkjennerne i Norge og aktivt engasjert i det gode liv. Han underviser på Norsk Vinfagskole og Norsk Somelier utdannelse i tillegg til å være foredragsholder, forfatter, konsulent og reiseleder. Smith har skrevet boken ”Alt du ikke visste om øl” og vært fagkonsulent for flere andre. På Amundsen har han tatt på konsulenthatten og er glad for å få lov til å være med og skape et voksent sted med fokus på god mat og drikke. Sammen med eierne har han møysommelig valgt ut både tappeøl, flaskeøl og ikke minst ølkjelleren. Baren serverer øl fra mange mindre norske bryggerier, slik som Den Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir. Ølkjelleren er stedets stolthet med et utvalg av eksklusivt øl det kun finnes få flasker av i hele verden. Prisen, på opp til kr 1700 pr flaske, sier sitt om akkurat det.

– Dette er øl som ikke selges lenger. Vi slipper kun litt av gangen slik at det fremdeles er noe igjen om 10 år. Samtidig jobber vi kontinuerlig med å skaffe nye sorter, forteller Smith.

Når du bestiller ølsmaking eller ølkurs på Amundsen er det Smith som kurser deg. Da lages det gjerne en meny som passer spesielt til ølsortene du smaker på.

 

Akevitt og gjestetårn

Gjestetårnet skal også nevnes. Ett øltårn er nemlig forbeholdt skiftende ølsorter. Her kan det serveres øl fra Aas Bryggeri når Strømsgodset spiller bortekamp på Ullevål, eller fra E.C. Dahl når Rosenborg spiller og så videre.Men det er ikke bare øl som gjelder, Amundsen har også fullsortiment akevitt. Utvalget teller 80 – 90 sorter, både fatlagrede og jordomseilere. Sterkere drikke kan også inkluderes i en smaking eller andre spesialarrangementer.

 

Internasjonal meny

Menyen er basert på gode lokale råvarer og inspirert av både nordisk og engelsk/amerikansk tradisjon. Her finner du svensk sildesmørbrød og engelsk Fish & Chips side om side med Spareribs og Burger. Kjøkkensjefen er svensk og personalet kommer fra alle verdens kanter, du kan bli servert av svensker, sørafrikanere, polakker, islendinger og sunnmøringer. Disse holdes løpende oppdatert om hvordan mat og drikke kan kombineres for å få den beste smaks-opplevelsen.

 

Storstue med livemusikk

På intimscenen dukker det med ujevne mellomrom opp trubadurer som skaper stemning i lokalet. Den irske festen St. Patricks Day ble markert i to dager med to forskjellige artister og på storskjermen kan gjestene følge med på sport og underholdning.

– Idealet er å lage en storstue der alle typer mennesker trives og allerede på åpningen så vi at bikere og blådresskledde sto side omside ved baren. Det er gledelig å se en slik spredning i kundemassen, akkurat slik vi har ønsket oss, avslutter daglig leder Torbjørn Reite.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Vincent Fleck (til venstre) og Espen Smith skåler for det nye mikrobryggeriet i lyst og mørkt egenprodusert øl.
Powered by Labrador CMS