Rive eller ikke rive?

Hotelleier Ola Moe har søkt Sogndal kommune om å få rive Hotel Mundal, men det siste han vil er å rive. Forvirrende, ikke sant?

Publisert Sist oppdatert

Sogn Avis og NRK har i flere saker skrevet om hotelleier Ola Moe som har søkt kommunen om å rive ærverdige Hotel Mundal.

Så langt er saken ganske grei. Forvirringen dukker imidlertid opp når hotelleieren sier at det absolutt siste han vil er å rive hotellet.

– Jeg sendte søknaden i raseri, sier Moe til Sogn Avis. 

Det han raser over er at skattegrunnlaget for eiendomsskatt ble oppjustert i to omganger.

– Vi gjør en samfunnsinnsats ved å ta vare på hotellet. Da er det helt urimelig at vi skal skattelegges for den oppgaven vi tar på oss, raser han videre til avisen.

Utdyper

På hotellets Facebook-sider utdyper Moe hva han mener om saken:

Saken er som følger og ikke slik NRK ønsker å lure lesere og lyttere til å tro:

Hotellet er pålagt eiendomsskatt og igjen/indirekte formueskatt som i sum ville være nok til å finansiere oppussing av hotellet. Hotellet blir allerede i dag årlig tilført betydelige beløp av meg som eier, vi tjener ikke penger på drift eller eiendom. Dette er ikke innsats god nok for Sogndal kommune, vi skal helst flås til det ikke er midler igjen til å holde stedet vedlike.

Som eier ønsker jeg å investere i stedet og føre det tilbake til fordums prakt. Myndighetene vil heller bruk midlene på offentlig forbruk.

Vi forstår at Sogndal kommune ønsker å ha størst mulig inntekter. Men, det har sine konsekvenser, og det er at det ikke er igjen penger til å vedlikeholde hotellet. Det er det offentlige som sakte men sikkert bryter ned og river - ikke vi.

Som eier er det siste jeg ønsker å rive dette fantastiske stedet. Bygningen har dessverre blitt altfor dårlig vedlikehold over lang tid og etterslepet er stort. Dette må vi ta igjen.

Spørsmålet er: hvem skal til slutt betale for vedlikeholdet når det offentlige har forsynt seg med siste rest?

Der er på tide noen står frem og forklarer hva konsekvensen av hodeløs offentlig melking av bedrifter forårsaker. For det er helt klart for de fleste at det er vi - bedriftene som skal betale for fremtidens velferd.

Søknad om riving ser ut til å være eneste måte å få de som sitter med ræva i statskassen til å våkne opp og forstå at ikke alle har det like fett og bekymringsløst som dem selv.

Sistemann slukker lyset.

Ola Moe

Eier med kjærlighet til Mundal

Skal, skal ikke?

Ønske om riving eller ikke. Kommunen har i alle fall behandlet Ola Moes søknad allerede. 

Foreløpig ser det ut til at alle får det som de vil: Altså at hotellet ikke skal rives.

Både Sogndal kommune og fylkeskommunen har håndtert søknaden og begge går mot riving.

I sitt svar etterlyser kommunen "en begrunnet søknad om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan for riving, og dessuten må tekniske bygningsopplysninger fylles ut. Ellers kan ikke rivingen gjennomføres uten en ansvarlig søker med kompetanse for tiltaket", står det i svaret fra kommunen.

Håper på løsning

Og sånn står altså saken. Moe sier til Sogn Avis at slik hotellet blir drevet i dag, vil de ikke være i posisjon til å betale utbytte eller være i stand til å foreta den nødvendige oppgraderingen av hotellet.

– Dersom vi ikke gjør det, vil heller ingen andre gjøre det. Da blir hotellet stående tomt, det er det som er alternativet. Dette er ikke noe vi ønsker. Så vi håper at noen våkner opp og finner en løsning på problemet, sier Moe.

Powered by Labrador CMS