Øl-vinner fra Ægir

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Ægir Bryggeri er en av suksesshistoriene på det norske ølmarkedet.  Bryggeriets India Pal Ale ble kåret til Årets Øl under finalen i Det Norske Måltid i helga.

Årets Øl 2012 er et samarbeid mellom Ølakademiet, aperitif.no, Drikkeglede og Det Norske Måltid. 

Ægir Bryggeri startet som et pubbryggeri på Furukroa i Flåm i 2007 av ekteparet Evan Lewis og Aud Melås. Begge forlot godt betalte jobber i Silicon Valley til fordel for ølbrygging og drift av serveringssted i Auds hjemtrakter. Nå har Ægirs India Pale Ale vunnet prisen ÅRETS ØL 2012 i konkurranse med 89 andre øl fra 21 bryggerier over hele landet.

Her er fagjuryens begrunnelse:

Ægir Bryggeri har med India Pale Ale (IPA) latt seg inspirere av ølstilen som amerikanske hjemmebryggere skapte på 1970-tallet. De var igjen inspirert av en øltype som oppstod i England på 1800-tallet. Den var et resultat av handelen mellom England og India, derav navnet India pale ale. Stilen var en pale ale med mer alkohol og humle enn vanlig og var beregnet på et par års modning på trefat.  Humlen har konserverende evne og ølet kunne i likhet med Porter transporteres over lengre avstander.

I dag er den amerikanske IPA-stilen en av de mest trendy ølstilene. Håndverksbryggerier og hjemmebryggere elsker dette smaksrike ølet, som først kom til Norge på 2000-tallet.

Årets øl har aroma fra furunål og tropisk frukt og er et komplekst øl med fin humle- og maltaroma. Ølet er godt balansert, har god sødme og fremstår markert bitter med lang ettersmak. Det representer solid håndverk og er et særdeles typeriktig øl innenfor sin klasse.

Puber og gode restauranter med norske kokker i spissen har fått sans for dette ølet som godt kan nytes i og til mat. Øltypen passer godt til fete oster, fete kjøttretter, får i kål, grillmat, hamburger, pølser eller alene.

Med Evans kompromissløse holdning til kvalitet i ølbryggingen og Auds kunnskap om økonomi ble Ægir Bryggeri raskt en suksess – spesielt da ølet ble tilgjengelig utenfor Flåm. I 2011 økte salget med 115 prosent på grunn av større distribusjon i Norge og utlandet.  Ægir ble dessuten kåret til Årets Bryggeripub i 2008, 2009 og 2010.

Siden kapasiteten var sprengt, ble det satt i gang bygging av nytt bryggeri, og sommeren 2012 stod det nye anlegget klart. Etter åpningen fikk Ægir distribusjonsavtale med de største Coop-butikkene. I tillegg er Ægirs øl å finne hos NorgesGruppen. Årets øl distribueres på grunn av alkoholinnholdet (6,5%) gjennom Vinmonopolet, hvor Ægir i øyeblikket har sju listeføringer. 

Hedersbetegnelsen Årets øl 2012 går til: India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm.   

Teaser:

Ægir Bryggeri er en av suksesshistoriene på det norske ølmarkedet.  Bryggeriets India Pal Ale ble kåret til Årets Øl under finalen i Det Norske Måltid i helga.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Programleder Arne Hjeltnes og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deler ut prisen for Årets Øl 2012 til Ægir India Pale Ale fra Ægir bryggeri i Flåm ved Evan Lewis. (Foto: Hanne Sirnes/Det Norske Måltid)
Powered by Labrador CMS