Norske ”slanger” i thailandsk paradis

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Thailands vakre ferieperler forbindes av mange nordmenn som paradis på jord. Når du i tillegg velger et ferieanlegg med Paradise i navnet, ja så forventer du det beste Thailand kan by på. Men noen turister føler seg som ”slangen i paradis”. På Koh Chang Paradise Resort & Spa er det forbudsplakater og advarsler som tar mye av oppmerksomheten.

Reisefølget Kjersti og Lasse Lium, Kjersti Borgen, Hanne og Kjell Bjørnstad fra Sarpsborg og Skiptvet i Østfold fikk tre flotte uker i Thailand før jul, men de reagerte på budskapet på de mange skjemmende plakatene som var slått opp inne på den flotte resorten.  

 

Bot for det meste

-For oss var det uvant å bli ”truet” med bøter på et feriested vi hadde betalt noen tusen kroner for å hygge oss, sier Kjell Bjørnstad til Hotellmagasinet. –Vi følte oss som slanger i paradis, sier han.

 

Han trekker fram en rekke eksempler på hvordan gjestene på Koh Chang Paradise Resort & Spa ble informert eller truet, alt etter hvordan man ser det:

-Gjester som okkuperte strandstoler ved å legge igjen badehåndklær kunne risikere 200 kroner i bot.

-Gjester som forsynte seg med noe fra vognene til rengjøringspersonalet risikerte 500 kroner i bot.

-Gjester som tok med seg mat eller drikke fra dagligvareforretningen i nærheten av hotellet risikerte en bot på 100 kroner for hver gang de ble observert med denne ”synden”.

-Gjester fra nabohotellene som tok seg fem minutters hvil på stranda til Koh Chang Paradise Resort & Spa risikerte inntil 500 kroner i bot dersom de satte seg på en av hotellets hvileplasser.

For tre år siden innførte Thailand en ny røykelov og på Koh Chang Paradise Resort & Spa blir den nye loven håndhevet så strengt at det er forbudt å røyke på anleggets strand og bassengområde.

-Gjester som tar seg en røyk inne på området fikk merkelappen lovovertredere og kunne idømmes en bot på 500 kroner for hver gang de tok en røyk på feil sted. 

Kjell Bjørnstad var den eneste i reisefølget som gjerne tok seg en røyk, og han mener det er riktig at røyking ikke skal være til sjenanse for andre gjester. Inne på det store området var det to tilgjengelige askebegre, og dermed måtte røykere enten røyke utenfor egen bungalow eller på de to røykeplassene.

 

Forbudsskiltene er mange. 

 

Ingen konsekvens

-De første dagene reagerte vi på at ingen lovovertredere ble tatt, forteller Lasse Lium.

-Vi registrerte jo at en rekke gjester la fra seg håndklær på de beste plassene ved stranda eller bassenget før de gikk til frokost.  Hotellets personale sto og så at det ene forbudet etter det andre ble brutt uten at de grep inn. Dermed ble det hele en parodi. De ”lovlydige” fikk ikke solsenger, før de selv ble ”lovbrytere”.

Gjester tok med seg drikke fra dagligvarebutikken i stedet for å kjøpe til tredobbelt pris i bassengområdet.  Flere tente seg en røyk ved bassengkanten.

Front office manager ved Koh Chang Paradise Resort & Spa, Pannee Kachakaew, sier til Hotellmagasinet at de mange plakatene først og fremst skal være av preventiv art.

-Når det gjelder røykeforbudet er vi svært tydelige, og snakker høflig til gjester som bryter røykeloven mer eller mindre bevisst.

Når det gjelder de andre påbudene er vi kanskje litt for reservert. Våre medarbeidere ønsker ikke å gjøre gjestene forlegne, og det ligger til vår kultur å opptre høflig mot folk. Dersom vi får gjester på tomannshånd gir vi imidlertid beskjed om vårt reglement. Jeg skal innrømme at ingen av våre gjester er ”bøtelagt” den siste tiden.

-Forstår du at vestlige gjester reagerer på de mange forbudsskiltene?

-Det er ikke mange som har drøftet temaet med oss, og kanskje har vi en felles innstilling til dette. Vi ser skiltene, men vi gjør ikke noe med dem, sier Pannee Kachakaew.

 

- Det ligger til vår kultur å opptre høflig mot folk. Dersom vi får gjester på tomannshånd gir vi imidlertid beskjed om vårt reglement, sier front desk manager Pannee Kachakaew. 

 

Kvoteter russere

På ett område har imidlertid ledelsen ved Koh Chang Paradise Resort & Spa tatt et grep. Det er innført ”kvoter” for russere. Nyrike russere ignorer det meste av regler, og er derfor ofte til sjenanse for andre gjester. Derfor er det et begrenset antall russere som får anledning til å oppholde seg ved de ulike hotellene på Koh Chang. Dette er ingen offisiell politikk, for russerne har mye penger og bruker mer enn andre turister, eksempelvis skandinaver. –For oss er det viktig at alle trives her, og da må vi gjennomføre noen ”reguleringer”, sier Pannee Kachakaew.  Skandinaver er en stor og viktig gruppe for henne, og hun mener de fleste opptrer høflig og vennlig.

-Selvsagt skulle vi ønske at enda flere overholdt våre regler, sier hun forsiktig.

 

Elefantøya

Koh Chang er en av Thailands vakreste ferieperler - en fredet øy med eviggrønn regnskog og lange, kritthvite sandstrender. Øya ligger i Thailandbukta, tett opp mot grensa til Kambodsja, og nærmeste flyplass er Trat, en times flyreise øst for Bankok. Fra Trat går det ferje og hurtigbåter over til Koh Chang, som er hovedøya i et ferieparadis med totalt 47 små og litt større øyer.  Koh Chang er et meget godt alternativ for de som ikke vil være en del av de store turistmaskinene blant annet rundt Puket, Krabi og Koh Samui.

 

Til Koh Chang reiser man først og fremst for å slappe av og nyte den enestående vakre naturen, og solnedganger på linje med Nord-Norge og Svalbard.

Naturen er meget vakker med fjellsider dekket med regnskog og tusentalls vaiende palmer. Koh Chang betyr Elefantøya. Navnet har den fått fordi formen minner umiskjennelig om et elefanthode. Til tross for at øya har blitt utbygget for å ta mot stadig flere turister, så har den beholdt sin genuine sjarm.

 

Til Koh Chang reiser man først og fremst for å slappe av og nyte den enestående vakre naturen, og solnedganger på linje med Nord-Norge og Svalbard. 



 

Vakre strender
Øyas beste strender ligger på vestsiden. White Sand Beach er den mest kjente og også den bredeste. To kilometer lange Chai Chet har finkornet sand og ligger omgitt av tropisk frodighet og høye åser. Klong Phrao er meget eksotisk, med rolig beliggenhet og avslappet atmosfære. Farvannet rundt øyene sør for Koh Chang er perfekt for snorkling og dykking med sitt krystallklare vann og fine korallrev. Det ligger flere gode dykkerskoler her.

 

Frodig natur
Koh Changs natur gir mange muligheter til spennende fotturer, alt i fra korte spaserturer til mere strabasiøse eventyr. Khlong Mayom-elva renner fra øyas høyeste fjell, Mount Mayom, nedover mot kysten i en rekke fosser og fall. Hit kan man ta seg til fots for en forfriskende dukkert i det kjølige vannet.

På utflukt i jungelen er det gode sjanser for å se både aper, villsvin og andre spennende arter. Fra fiskeværet Bang Bao kan man ta båtturer ut til noen av de andre øyene i skjærgården.

 

Klima

Pannee Kachakaew ønsker alle nordmenn velkommen til øya og til hennes eget resort. Hun mener det er blant de beste på Koh Chang.

I følge nettstedet Trip Advisor ligger Koh Chang Paradise Resort & Spa på en sjuende plass av samtlige anlegg på øya.

 

Reisefølget fra Østfold kunne nyte flotte feriedager på stranda i Koh Chang, og de fleste måltidene ble inntatt helt i strandkanten på Koh Chang Paradise Resort & Spa.
Teaser:

Thailands vakre ferieperler forbindes av mange nordmenn som paradis på jord. Når du i tillegg velger et ferieanlegg med Paradise i navnet, ja så forventer du det beste Thailand kan by på. Men noen turister føler seg som ”slangen i paradis”. På Koh Chang Paradise Resort & Spa er det forbudsplakater og advarsler som tar mye av oppmerksomheten.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Koh Chang Paradise Resort & Spa.
Powered by Labrador CMS