– Kvaliteten på norsk mat stiger

Finaledommerne i Det Norske Måltid har nå smakt seg gjennom samtlige av de 33 finalistproduktene og sier at tenden peker i retning av "rent, enkelt og velsmakende". Se alle finalistene her.

Publisert Sist oppdatert

Finaledommerne i Det Norske Måltid 2015 har smakt seg gjennom alle de 33 finalistproduktene. Resultatet blir først gjort offentlig under finalegallaen i Stavanger 8. januar 2016, men noen meldinger tillot likevel dommerne seg å komme med etter en intens smaksdag på Gastronomisk Institutt.

– Vi ser at trenden blant norske matprodusenter som er med i Det Norske Måltid er rene, enkle og velsmakende produkter, sier finalejuryen.

Bedre kvalitet

Juryleder Einar Risvik (forsker og professor i Nofima) har vært med i juryen flere år og mener sågar at nivået bare blir bedre og bedre.

– Jeg ser at kvaliteten stiger på norsk mat, sier han.

– Dette er matens Oscarutdeling og er et mål for produsentene å strekke seg mot, sier kokk Kjartan Skjelde (Masterchef TV3/Tango Bar og Kjøkken).

Kokk Anders Rødseth Isager (Kokkeandy), Guro Helgesdotter Rognså (PhD Smak, Gastronomisk Institutt) og kokk Lars Erik Vesterdal (NordØst Food & Cocktails Trondheim) er også med i finalejuryen.

13 av 19 fylker representert

Av alle Norges 19 fylker er 13 representert i finalen. De 33 finalistene i Det Norske Måltid 2015 er også med i konkurransen om å bli Årets Matspire, en pris som deles ut av Matmerk. Prisen består av tjenester for å utvikle produktets merkevare og markedspotensial videre og har en verdi på 100.000 kroner.

Dette er årets finalister og kategoriene de konkurrerer i:

Årets sjømat foredlet

Røkt Lakseloin`s med pepper & Cognac (Kaldrøkt) Garnviks Røkeri, Sør-Trøndelag

Absolut tradisjon røykelaks, Mikals Laks AS, Rogaland

Gravet Regnbueørret, Leiren Laks AS, Hordaland

Årets sjømat oppdrett

Salma loin, Salmon Brands AS, Oslo

Salma Raw, Salmon Brands AS, Oslo

Fjordørret, Hallvard Lerøy, Hordaland

Årets sjømat villfanget

Ferske reker, Sirevaag AS, Rogaland

Sjøfrossen villfanget torskefilet, Ramoen AS, M-36 fabrikktråler, Møre og Romsdal,

Ulkefilet, Domstein Sjømat AS, Rogaland.

Årets det grønne – naturelle

Skjærgaardsløk, Skjærgaarden gartneri, Vestfold

Snackpaprika, Miljøgartneriet Rogaland

Sjitne Gulerøde, J&J Wiig DA, Rogaland

Årets det grønne – foredlet

Einerbærsirup, Ekta gødt DA, Oppland

Økologisk Rød Aroma Eplemost - Spesialitet Dyre Gård, Østfold

Plommesylte frå Hardanger, Lutro in Vitro, Hordaland

Årets kjøtt

Vaktelkjøtt, Ryfylke vaktel, Rogaland

Ytrefilet reinsdyr kalv, Rørosrein AS, Sør-Trøndelag

Jæren Smak Ribbe, Prima Jæren, Rogaland

Årets kjøtt foredlet

Tørrsaltet bacon, Lundal Nord AS, Nordland

Gullros, Spekepylse av 100% telemarkskyr, Vinje Slakteri as, Telemark

Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal AS, Rogaland

Årets meieriprodukt foredlet

Økologisk Røros Rømme, Rørosmeieriet AS, Sør-Trøndelag

Røros Is Tjukkmjølksis m/tyttebær, Galåvolden Gård AS, Sør-Trøndelag

Røros Is Fløteis m/molte, Galåvolden Gård AS, Sør-Trøndelag

Årets ost

 

Kvit Kjerringøy, Kjerringøy Gård, Nordland

 

Valdres Ost, Valdres Meieriet, Oppland

 

Fjellgeit, Bo Jensen, Rogaland

Årets godbit

Tørket Reinkjøtt, Skodi Rein AS, Finnmark

Treak Ekta gødt DA, Oppland

Lammebratwurst med pinnekjøtt, Røroskjøtt AS, Hedmark

Årets tradisjonsøl

6060 Lys Øl, Grim & Gryt Økobryggeri, Møre og Romsdal

Pilegrimspilsener, Sundbytunet bryggeri & destilleri AS, Akershus

Slaget på Vågen, Lysefjorden Mikrobryggeri, Hordaland

Produktene er vurdert etter smak, konsistens, utseende og regional forankring.

 

 

Powered by Labrador CMS