– Kvaliteten på norsk mat stiger
Finaledommerne i Det Norske Måltid har nå smakt seg gjennom samtlige av de 33 finalistproduktene og sier at tenden peker i retning av "rent, enkelt og velsmakende". Se alle finalistene her.
Finaledommerne i Det Norske Måltid 2015 har smakt seg gjennom alle de 33 finalistproduktene. Resultatet blir først gjort offentlig under finalegallaen i Stavanger 8. januar 2016, men noen meldinger tillot likevel dommerne seg å komme med etter en intens smaksdag på Gastronomisk Institutt.
– Vi ser at trenden blant norske matprodusenter som er med i Det Norske Måltid er rene, enkle og velsmakende produkter, sier finalejuryen.
Bedre kvalitet
Juryleder Einar Risvik (forsker og professor i Nofima) har vært med i juryen flere år og mener sågar at nivået bare blir bedre og bedre.
– Jeg ser at kvaliteten stiger på norsk mat, sier han.
– Dette er matens Oscarutdeling og er et mål for produsentene å strekke seg mot, sier kokk Kjartan Skjelde (Masterchef TV3/Tango Bar og Kjøkken).
Kokk Anders Rødseth Isager (Kokkeandy), Guro Helgesdotter Rognså (PhD Smak, Gastronomisk Institutt) og kokk Lars Erik Vesterdal (NordØst Food & Cocktails Trondheim) er også med i finalejuryen.
13 av 19 fylker representert
Av alle Norges 19 fylker er 13 representert i finalen. De 33 finalistene i Det Norske Måltid 2015 er også med i konkurransen om å bli Årets Matspire, en pris som deles ut av Matmerk. Prisen består av tjenester for å utvikle produktets merkevare og markedspotensial videre og har en verdi på 100.000 kroner.
Dette er årets finalister og kategoriene de konkurrerer i:
Årets sjømat foredlet
Røkt Lakseloin`s med pepper & Cognac (Kaldrøkt) Garnviks Røkeri, Sør-Trøndelag
Absolut tradisjon røykelaks, Mikals Laks AS, Rogaland
Gravet Regnbueørret, Leiren Laks AS, Hordaland
Årets sjømat oppdrett
Salma loin, Salmon Brands AS, Oslo
Salma Raw, Salmon Brands AS, Oslo
Fjordørret, Hallvard Lerøy, Hordaland
Årets sjømat villfanget
Ferske reker, Sirevaag AS, Rogaland
Sjøfrossen villfanget torskefilet, Ramoen AS, M-36 fabrikktråler, Møre og Romsdal,
Ulkefilet, Domstein Sjømat AS, Rogaland.
Årets det grønne – naturelle
Skjærgaardsløk, Skjærgaarden gartneri, Vestfold
Snackpaprika, Miljøgartneriet Rogaland
Sjitne Gulerøde, J&J Wiig DA, Rogaland
Årets det grønne – foredlet
Einerbærsirup, Ekta gødt DA, Oppland
Økologisk Rød Aroma Eplemost - Spesialitet Dyre Gård, Østfold
Plommesylte frå Hardanger, Lutro in Vitro, Hordaland
Årets kjøtt
Vaktelkjøtt, Ryfylke vaktel, Rogaland
Ytrefilet reinsdyr kalv, Rørosrein AS, Sør-Trøndelag
Jæren Smak Ribbe, Prima Jæren, Rogaland
Årets kjøtt foredlet
Tørrsaltet bacon, Lundal Nord AS, Nordland
Gullros, Spekepylse av 100% telemarkskyr, Vinje Slakteri as, Telemark
Skinka frå Suldal, Fjellmat frå Suldal AS, Rogaland
Årets meieriprodukt foredlet
Økologisk Røros Rømme, Rørosmeieriet AS, Sør-Trøndelag
Røros Is Tjukkmjølksis m/tyttebær, Galåvolden Gård AS, Sør-Trøndelag
Røros Is Fløteis m/molte, Galåvolden Gård AS, Sør-Trøndelag
Årets ost
Kvit Kjerringøy, Kjerringøy Gård, Nordland
Valdres Ost, Valdres Meieriet, Oppland
Fjellgeit, Bo Jensen, Rogaland
Årets godbit
Tørket Reinkjøtt, Skodi Rein AS, Finnmark
Treak Ekta gødt DA, Oppland
Lammebratwurst med pinnekjøtt, Røroskjøtt AS, Hedmark
Årets tradisjonsøl
6060 Lys Øl, Grim & Gryt Økobryggeri, Møre og Romsdal
Pilegrimspilsener, Sundbytunet bryggeri & destilleri AS, Akershus
Slaget på Vågen, Lysefjorden Mikrobryggeri, Hordaland
Produktene er vurdert etter smak, konsistens, utseende og regional forankring.