STJERNE?: Under nevnes som en het kandidat til Michelin-stjerne.

Hvor kommer Michelin-stjernene?

Åtte norske restauranter håper å beholde sine stjerner, noen vil ha flere, mens en rekke andre håper på sine første. Her er noen spådommer før stjernedrysset i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert


Mandag 17. februar samles kokker og matentusiaster fra hele Norden i Trondheim for å være tilstede under offentliggjøringen av Michelinguiden 2020. Og det er ikke tilfeldig at nettopp Trondheim er valgt som vertsby.

Tanja Holmen, direktør for Visit Trondheim, er veldig glad for at Michelinguiden har funnet veien til Trondheim.

– Fra å være en av de minst anerkjente og besøkte regionene i Norge, har Trondheim endelig fått oppmerksomhet internasjonalt. Det første målrettede fokuset på mat, for å utvikle turisme, har vist seg å være veldig fruktbart. Hvis det ikke hadde vært for dyktige kokker, erfarne produsenter og lokale organisasjoner som fokuserer på kunnskap rundt kvalitetsprodukter, ville dette ikke være mulig. Og på grunn av kulinariske pådrivere innen bærekraft, som kokk Heidi Bjerkan bak Credo, setter Trondheim tonen for de andre nordiske landene, sier Tanja Holmen, direktør for Visit Trondheim.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Restaurantscenen er forvandlet

PÅ TIDE MED TO? Kan Credo få sin andre stjerne? Det tror vår restaurantekspert, Arne Sørvig.

Bjerkan er ikke alene om å drive utviklingen fremover. En generasjon av unge kokker som har jobbet på topprestauranter i Norge, og resten av verden, har flyttet tilbake til Trondheim i løpet av de siste årene. De åpnet egne spisesteder fordi de vil lage maten der ingrediensene er. De er dedikerte, kreative og utrolig talentfulle, og har på få år fullstendig forvandlet byens restaurantscene.

Trondheim har også nylig blitt anerkjent som European Region of Gastronomy 2022, med et hovedfokus på å stimulere kreativitet og gastronomisk innovasjon, utvikle bærekraftig turisme, utdanne og rekruttere den yngre generasjonen og støtte lokale økonomier.

Mer norsk jubel?

Følger årets inspektører i forgjengernes fotspor, kommer enda flere stjerner til å strøs over de beste nordiske restaurantene under avsløringen i Olavshallen. For det er grunn til å både tro og håpe at flere norske restauranter får innpass i verdens viktigste kartbok.

SPÅR JUBEL: Daglig leder i Årets Kokk tror det kan bli en god dag for norsk restaurantbransje 17. februar.

Vi har spurt en av mat-Norges fremste eksperter om hjelp til å vurdere muligheten for ny norsk Michelin-jubel.

Arne Sørvig er daglig leder i Årets Kokk, og dermed sentralt posisjonert i det norsk kokke- og restaurantmiljøet. Han presiserer at han ikke uttaler seg med egne vurderinger her, men om hva han har fanget opp av «forhåndssnakk».

For som alltid i forkant av utdelingen er det mye «rykter på byen». Flere gode restauranter er nevnt som aktuelle den siste tiden, men Sørvig har spesielt tro på at fire nye restauranter kan få stjerne.

– Det ligger i kortene at Speilsalen på Britannia får en stjerne. Og jeg sier én fordi det vel er mest vanlig å starte der, så man skal være forsiktig med å ønske seg for mye. Det er i alle fall sikkert at de leverer veldig bra og har gjort det gjennom hele året, begynner han.

Restauranten ledes for øvrig av Bocuse d´Or-sølvvinner Christopher W. Davidsen.

JUBEL HER? Speilsalen på Britannia Hotel er av favorittene til å få sin(e) første Michelin-stjerne(r).

NB: Saken fortsetter under bildet.

Jubel i sør?

En annen restaurant Sørvig tror er på listen er Under. På verdens største undervannsrestaurant er lite overlatt til tilfeldighetene, der den danske kjøkkensjefen Nicolaj Ellitsgaard Pedersen disker opp med en 18-retters smaksmeny, sterkt inspirert av havet og kysten. Ikke bare et maten spektakulær. Forskere har ifølge Visit Norway brukt flere år på å «dressere» fisker og plankton, gjennom bruk av lyd, lys og lukter, til å oppsøke havet rett utenfor de store panoramavinduene.

– De har uten tvil tiltrukket seg mye oppmerksomhet, og det er ikke bare knyttet til arkitekturen. Jeg hører veldig mye godt om maten der, og alle jeg har snakket med som har vært der sier at det er veldig bra. Så der kan det nok ligge noe i vannskorpa, bokstavelig talt.

Han løfter også frem to restauranter i Oslo.

RE-NAA: Er det på tide at Re-Naa får sin andre stjerne?

– Når det gjelder A l'aise var det forunderlig at de ikke fikk noe oppmerksomhet i fjor, og det vil være enda mer forunderlig om de ikke få noe i år. Ulrik Jepsen og hans team har levert et ekstremt høyt nivå over tid og de holder en matfaglig høy klasse. Jeg tror også Rest kan være en het kandidat. De er jo relativt nye i markedet, men de er likevel gamle nok til å ha fått guidens oppmerksomhet. Dessuten har de et veldig tydelig bærekraftsbudskap, i tillegg til at gjengen som står bak grytene der er strålende fagfolk, roser Sørvig.

Fra én til to?

Men hva så med de som allerede har en stjerne? Sørvig utelukker ikke at noen vil juble dobbelt så høyt 17. februar.

– Jeg tror i alle fall at to av dem er aktuelle for to stjerner. Da snakker jeg om Re-Naa og Credo. Det er to formidable kjøkken med høy kvalitet. Sistnevnte har jo også allerede fått voldsom oppmerksomhet internasjonalt for måten hun driver på. Min siste spådom er at ingen av de norske som har en stjerne blir fratatt. Jeg føler meg trygg på at de har holdt nivået oppe det siste året, sier Sørvig.

Sørvig vil ikke komme med noen spådommer angående hverken Bib Gourmand, eller tallerken-symbol. Vi i hotellmagasinet.no tar derfor sats for egen regning. Vårt tips er at Laila Skorge og Colonialen, nå kjent som Colonialen 44 får en fortjent Bib Gourmand. Det samme gjelder også Restaurant Stallen i Oslo som har fått strålende kritikker.

Hva tror du? 

Powered by Labrador CMS