Fastlandsforbindelse skaper optimisme i Lofoten

Publisert Sist oppdatert

– Sommeren fullbookes alltid. Vår utfordring er å skape aktiviteter for å tiltrekke oss gjester høst, vinter og vår. Naturen er minst like spektakulær etter at snøen har kommet. Det gjelder bare å få nordmenn og utlendinger til å reise hit, sier hun, og lar oss forstå at hun har en god plan for å lykkes.

Første rorbu-utleie

Torgunn Rist (32) har overtatt familiens Rorbuanlegg og satser nå på å utvikle anlegget med både ny, moderne rorbuer og en egen hotellfløy i tilknytning til restaurantdelen i bakgrunnen.

Nordlyset, Lofotfisket, de høye snøkledte fjellene og den store Brennevinsdagen er blant attraksjonene som skal selges når reisende skal tilbys en ny side av Lofoten.

De tidligere driverne av fiskebruket mener Kræmmervika var de første til å tilby organisert utleie av rorbuer, etter at lofotfisket var avsluttet for sesongen og fiskerne hadde reist hjem. Ideen kom fra to journalister som var heldig å få overnatting i ei bu som sto tom. ”Dette måtte jo være fint å leie ut til turister når de likevel står tomme”.

Den tid hang fiskeredskap og sjøstøvler fortsatt i den såkalte ”bugangen” som utgjorde en stor del av fiskerbua. Turistene fikk ikke bare overnatting, men også en opplevelse av lofotfisket i lukt og syn.

Isolerer fiskerbuene

– Litt av årsakene til at det tradisjonelt ikke har vært lagt opp til vinterturisme er at de originale rorbuene ikke har vært vinterisolert. De fleste har lagt opp til at buene skal være mest mulig originale, og det har ikke gitt rom for isolering, forteller Torgunn Rist, som har satt handverkere i gang med å isolere tak og gulv på en rekke buer.

– Vi ønsker også å gjøre oss attraktiv i kurs og konferansemarkedet, og derfor har vi fått tegnet en hotellfløy. Dermed vil vi kunne tilby den komforten en forventer også i dette markedet.

Åpent hele året

Kræmmervika Rorbuer er blant de få som holder åpen hele året. Rorbuanlegget har egen restaurant, en stor pub med matservering og konferanselokaler. Skal de skape lønnsomhet utenfor sommersesongen må de ha både flere senger og økt komfort å tilby.

Ballstad, som Kræmmervika er en del av, har ikke tradisjonelt hatt mye å tilby turister. En velassortert nærbutikk, noen kafeer og kunstgallerier har funnet sin plass i fiskeværret. Nå går hele tettstedet sammen for å se hva de kan skape for å gjøre området mer attraktivt for besøkende.

Midt i Lofoten

– Vi har flyplass på Leknes, bare et kvarter kjøring unna. Det tar en halvtime å ta seg til Vikingemuseet på Borg og Stamsund med hurtigruteanløp. Dessuten er vi ”midt i Lofoten”, der turistene kan ta seg ut på dagstur både til Lofotens ende på Å i den ene retningen og Vågan med Svolvær og Henningsvær i den andre retningen, reklamerer den unge reiselivsdama, og fortsetter:

– I år fikk vi i gang en båtrute for turister fra Stamsund, via Kræmmervika og til det spektakulære Nusfjord. Den ble en suksess med 600 reisende og som vi vil vurdere å gjenta neste år. Her får turistene se Lofoten fra sjøen, et syn som langt overgår det man får med seg som bilturist.

Landfast

Første desember åpner HKH Dronning Sonja Lofotens fastlandsforbindelse (Lofast). Da blir øygruppen en del av fastlands-Norge, og uavhengig av ferje. Rist tror dette vil bli en god mulighet også for Kræmmervika Rorbuer.

– Jeg tror mange vil komme til Lofoten av ren nysgjerrighet denne vinteren. Utfordringen blir å gi dem en fin opplevelse som vil gi mersmak. Med bedret tilgjengelighet tror vi også de mange festivaler og arrangement i Lofoten vil bli mer attraktivt for besøkende fra andre deler av Nord-Norge. Det vil tjene hele reiselivnæringen.

Loftkokken Mareno

Torgunn kjøpte anlegget fra sin far Rudolf Boy Rist som har brukt et par tiår til å bygge opp anlegget til hva det er i dag. Han hadde også den kjente Lofotkokken Mareno Storeide på laget. Med basis i lokale råvarer er det bygget opp et kjøkken som er kjent for sin bacalao, tørrfisk, boknafisk, skreimølje og lofotlam. I øyeblikket er det blant annet den lokalt produserte lutefisken, basert på den lokalt produserte tørrfisken som selger.

I øyeblikket er det den svenske kokken Frank Lysell som regjerer på kjøkkenet. Han var med da restauranten åpnet første gang på 80-tallet. Siden har han vært i hjemlandet før han nå er tilbake under Lofot-himmelen. Om kort tid vil han få selskap av en konditor som vil bidra til å utvikle restaurantkonseptet ytterligere.

– Bevertningsdelen har hatt et betydelig oppsving i år. Allerede i september nådde vi fjorårets omsetning, og jeg tror vi vil oppleve en økning på 20 prosent ved årsslutt, sier hun.

Kræmmervika Rorbuer består av til sammen 37 rorbuer og to hus, med totalt 230 sengeplasser. I tillegg til rorbuanlegget har man lagt under seg en rekke andre rorbuer og fiskarheimen på stedet. Etter den planlagte utbyggingen vil sengekapasiteten bli doblet.

Samarbeid

De er helt klar på at de både må være kreative og også gjøre ting selv for å lykkes. Derfor samarbeider man med nærmiljøet om en del maritime kurs. Blant annet vil man etter nyttår starte opp kurs der det er meningen at deltakerne skal få bestått båtførerprøve etter en intensiv helg.

– Vi satser sterkt på samarbeid både med andre reiselivsaktører i området og lokale bedrifter. Skal vi lykkes kan vi ikke sitte på hvert vårt nes og tenke egne tanker. Markedet og mulighetene er så mange at det er plass for oss alle, og alle vil kunne lykkes bedre gjennom samarbeid, sier Torgunn Rist.

Hun er utdannet fiskerikandidat fra Universitetet i Tromsø og arbeider i tillegg som daglig leder i et konsulentselskap i havbruksnæringen. Med hjelp av en energisk samboer og dyktige fagfolk på mange felt drives reiselivsprosjektet fremover.

Museumsprosjekt

Nå har de også gått i gang med sitt eget lille Museumsprosjekt. Blant alle buer er det en som er viktigere enn alle andre, den såkalte Vega-bua. Her bodde fiskere fra Vega i Nordland, og under Lofotfisket var de så mange at kommunestyret var beslutningsdyktig. Derfor hadde Vegas kommunestyre sine møter i Vega-bua.

Norsk kulturminnefond har gitt økonomisk støtte til bua som nå er under restaurering. Målet er å sette den i stand slik den var da den var midtpunktet i den politiske arena for en kommune langt borte.

Opplev forgangen tid

– Vi har funnet fram til tyske spesialister i slik restaurering. De gjør en kjempejobb her nå, og dokumenterer hele prosessen, mens de restaurerer bua etter Unescos spesielle regler, forteller Torgunn Rist.

Når Vegabua står ferdig er meningen at det skal være mulighet å leie seg inn også der. De som vil bo her må imidlertid være forberedt på at de må gi avkall på noe av den komforten vil vanligvis omgir oss med. Her vil man nemlig ikke ha verken strøm, vann eller kloakk. Til gjengjeld vil man få en ekte opplevelse av siste halvdel av åttenhundretallet.

 

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS