PÅ PLASS I FRANKRIKE: Kandidat Christopher W. Davidsen og commis Håvard Werkland på kjøkkenet i Lyon.

Christopher W. Davidsen på plass i Lyon

Tirsdag 24. januar skal Norges Bocuse d’Or-kandidat Christopher W. Davidsen i ilden i Lyon. Etter nesten 4000 timer på treningskjøkkenet det siste året, sikter Christopher og hans team seg mot en pallplass.

Publisert

Denne uka befinner Christopher W. Davidsen, commis Håvar Werkland og coach Gunnar Hvarnes seg på høydetrening hos den tidligere Bocuse-vinneren Regis Marcon for å gjøre den siste finpussen.

- Forberedelsene har gått veldig bra til nå og det skal bli bra å endelig vise hva vi har jobbet med denne høsten, sier coach Gunnar Hvarnes, som vant bronse i Lyon i 2011. - For å komme på pallen må alt stemme på konkurransedagen, men det er vel knapt en kokk som har lagt større arbeidsinnsats i forberedelsene enn Christopher. Han er en perfeksjonist med øye for detaljer og har evnen til å holde hodet kalt i en stressende konkurransesituasjon.

24 kokker, lite søl

KLARE TIL KAMP: Fredrik van Opdorp, Christian André Pettersen, Gunnar Hvarnes, Håvard Werkland, Christopher W. Davidsen og Fredrik Lundgren er godt forberedt. Her fra kjøkkenet i Norge.

Bocuse d’Or er verdens vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen i Lyon arrangeres 24. og 25. januar, og i alt kjemper 24 kokker om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen.

Overraskelser på menyen
Det er 30 år siden den første Bocuse d’Or-konkurransen ble arrangert. I september ble det kjent at fatretten (tidligere kjent som kjøttretten) skulle være «bressekylling og skalldyr», altså en tolkning av den berømte Lyon-oppskriften «Chicken and crayfish». Denne retten ble valgt ut for å feire byen Lyon og konkurransens far, Paul Bocuse.
I november kom neste overraskelse, da det ble offentliggjort at tallerkenretten skal være 100% vegetabilsk. Grunnen til dette er at den internasjonale organisasjonskomitéen ønsket å fornye konkurransen og utfordre de 24 finalekokkenes kreativitet.

Fakta om Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylt kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. De 24 teamene i verdensfinalen har kvalifisert gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon.

Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon. Norges 12 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, to sølv og to bronser i de 13 (av totalt 15) verdensfinalene de har deltatt i siden 1987. Kun Frankrike slår Norge i antall medaljer. Med én.

Fakta om Bocuse d’Or Norge

Stiftelsen Bocuse d’Or Norge er «norske mesterkokkers olympiatopp», og organiserer det nasjonale uttaket «Årets kokk» og det norske teamets deltakelse i Bocuse d’Or Europa og verdensfinalen i Bocuse d’Or. Stiftelsen har ikke kommersielle mål, og er sponsorfinansiert.

Bocuse-Akademiet er foreningen av norske Bocuse-kokker, de 12 mesterkokkene som til nå har konkurrert i verdensfinalen i Lyon. Bocuse-Akademiet velger blant annet ut kandidater til «Årets kokk» og legger retningen for Bocuse d’Or Norge. Formålene i stiftelsen er å jobbe for gode norske resultater i Verdensfinalen (pallplass), bidra til norsk matglede, kunnskap og matkultur, samt å virke for at kokkeyrkets status forblir sterkt og attraktivt.

Powered by Labrador CMS