Bruker varme mot veggedyr

Etter å ha vært så å si utryddet siden 1950-tallet er veggedyrene igjen blitt en plage i Norge. Nye metoder tas i bruk for å bli kvitt utøyet.  

Publisert Sist oppdatert

Veggedyr er blitt et kjent problem både på hoteller og i private hjem.

Fra før har Anticimex containere som brukes til å fryse ihjel veggedyrene. Dette er en effektiv men plasskrevende metode. Det ny nå er å bruke telt som settes opp innendørs. Disse teltene blir varmet opp, slik at skadedyrene dør. De tåler ikke temperaturer på over 44-45 grader.

- Et lufttett telt settes opp inne i boligen som har fått veggedyr. Madrasser, nattbord, hyller, tepper, sengetøy og annet plasseres i teltet, og varmen settes på. Temperaturen holdes over 54 grader i flere timer, sier Thomas Riise i Anticimex i en pressemelding.

Denne behandlingen skal ta knekken på både dyr og egg. Veggedyrene er aktive om natten, og stikker mens man sover. De styrer etter karbondioksiden som vi puster ut når vi sover, og suger blod på steder som er udekket av klær. Etter å ha sugd i 5-10 minutter er veggedyrene mette og kryper tilbake til gjemmestedet.

– Det er ikke påvist at veggedyr kan overføre sykdommer hos menneske eller dyr. Men bittene kan gi røde utslett for de som er disponert for det. Mye kløing kan i sin tur føre til infeksjon, sier biolog Stein Norstein i Anticimex.

Veggedyr var en stor plage i de trangbodde delene av Norge på begynnelsen av forrige århundre, da kjent som veggelus. De ble nesten utryddet på 1950-tallet ved hjelp av insektmidler.

Med økt reisevirksomhet har de blodsugende insektene gjort et kraftig comeback de senere årene. I løpet av første halvår i år innrapporterte norske skadedyrfirmaer 537 bekjempelser til Folkehelseinstituttet. Det tilsvarer det totale antallet fem år tidligere. 

Det er også viktig å komme eggene til livs for å bli kvitt problemet.

– En hunn legger ett til fem egg hver eneste dag, avhengig av temperatur og næringstilgang. Totalt blir det 200-500 egg i løpet av en hunns voksne liv, sier Norstein.

 

Sprer seg lett

De rødbrune, flattrykte krypene blir 4-5 millimeter lange som voksne. Men siden de er aktive om natten, er det sikreste tegnet de karakteristiske blanke, brunsvarte ekskrementene de legger igjen i kriker og kroker, og særlig på sengestolper og sengebunner.  

Det er viktig å handle, for spredningsfaren er stor.

– Den største utfordringen ved sanering er at folk flytter på seg og veggedyrene drar videre sammen med dem. Når folk blir bedt om å evakuere boligen mens skadedyrene blir utryddet, kan de ha tatt med seg en bag med egg-infiserte klær til neste sted, sier Thomas Riise.

Pågangen av oppdrag er så stor at Riise nå kun jobber med å fjerne veggedyr. Det har også sine sider.

– Jeg har hatt dem på kroppen og oppdaget det ved at de falt ned på gulvet foran meg, sier han.

Han og kollega Henning Drange har så langt unngått å få veggedyr i egne hjem, men er nøye med å sjekke madrasser og sengestolper.

– Som veggedyrbekjemper er du avhengig av forståelsesfulle naboer og familiemedlemmer. Ved arbeidsdagens slutt stripper jeg ned til trusa foran huset og bærer klærne rett i vaskemaskinen. Der får de en runde på 60 grader, sier Riise.

 
Powered by Labrador CMS